Portal 072info

ZDK Više nastavnika na neodređeno vrijeme

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Mensur Sinanović, najavio je da će od iduće školske godine biti raspisano četverostruko više konkursa za prijem nastavnika na neodređeno vrijeme, u odnosu na dosadašnje godine.

Od 700 prosvjetara koji u ovom kantonu rade po ugovoru na određeno vrijeme, 150 do 200 njih bi se od ovoga ljeta mogli nadati stalnom radnom mjestu, osloboditi se bojazni da bi posao na koji se u konkursnoj proceduri moraju prijavljivati svake godine, mogao dobiti neko drugi, sa većim brojem bodova i dužim stažom.

Najavljeno je to i na sastanku, koji je među socijalnim partnerima održan u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.-Rješenja poput ovog mogla bi dovesti do neravnomjernog pritiska na škole, s obzirom da se u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, rijetko gdje mogu naći bolje mogućnosti za stalno zapošljavanje nastavnika. Kriteriji prilikom zapošljavanja različiti su, počev od različitog bodovanja kandidata, pa do broja ponuđenih ugovora na neodređeno vrijeme. 

Stoga se moramo zaštititi, kaže Mensur Sinanović, kantonalni ministar obrazovanja, najavljujući da će se ići na izjednačavanje kriterija kod zapošljavanja nastavnika u svim školama u Federaciji BiH, za što Ministarstvo ima podršku obrazovnih sindikata.

S obzirom na očekivani broj upisane djece i nastavnika koji s krajem školske godine odlaze u penziju, zahtjeve školskih odbora za deficitarnim kadrovima i drugim kretanjima unutar odgojno-obrazovnih procesa, procjenjivaće se i koliko će svake godine biti ugovora na neodređeno na raspolaganju prosvjetarima koji konkurišu na radna mjesta u školama Zeničko-dobojskog kantona, najavljeno je iz Ministarstva obrazovanja.

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box