ZDK: Zakon o upravi policije poljuljao koaliciju i izazvao treće upozorenje OHR-a

E328A73B 8BA7 43CD 901A B896D72E9B57

Dan policije Zeničko-dobojskog kantona u skladu s epidemiološkim mjerama obilježen je skromno. Policija je poručila da i u vrijeme pandemije rade u službi građana i očekuju da se poštuje novi Zakon o unutarnjim poslovima. U priču se uključio i OHR koji traži da se osigura nezavisnost policije od politike.

Najnovija reakcija iz Ureda visokog predstavnika u vezi je s pozivom aktuelnog ministra unutarnjih poslova komesaru policije da sa 16. junom odstupi sa te pozicije, budući da stiče uvjete za penzionisanje.  

„Navedene osnove za vašu namjeru da se donese rješenje za prestanak radnog odnosa komesaru policije prije isteka njegovog mandata, po osnovu godina staža osiguranja su pravno manjkave i pokazuju ozbiljne pogreške, ako ne i nemar u tumačenju primjenjivih zakonskih odredbi u ovom smislu.” 

Pismo je upućeno i članovima Kantonalne vlade, koja je zasad bez komentara. Aktuelni komesar Semir Šut podsjeća i upozorava:  

“Jako je važno da se institucije zadužene za provođenje zakona drže zakonskih propisa i onda neće biti nikakvih problema. Imamo trenutno problem s neimenovanjem Policijskog odbora, imamo veliki broj žalbi, kako na provedeni konkurs tako i na činovanje, žalbi na odluke disciplinskih komisija koje stoje neriješene.” 

Na imenovanje Policijskog odbora čeka se gotovo tri mjeseca, zbog čega će, nezvanično doznajemo, Federalna uprava policije podnijeti i krivičnu prijavu protiv nadležnih u Kantonalnoj vladi jer su joj prijedlozi za sastav tog tijela iz Ministarstva unutarnjih poslova i Uprave policije blagovremeno upućeni. U pitanju su, kako stvari stoje, umjesto operativnih političke odluke za koje nema suglasja u aktuelnoj većini.  

“Očito da smo ušli u ozbiljnu krizu kad je u pitanju općenito MUP ZDK-a. Nažalost, od samog imenovanja ministra MUP-a suradnja između ministra i komesara je bila na najnižoj mogućoj razini”, ističe Ivo Tadić, predsjednik HDZBiH u ZDK. 

Zakon o unutarnjim poslovima donesen je 2018.godine, ali je njegova primjena odgađana tri puta. Sve uz podršku SDA, koja je bila predlagač zakona. Sada se ide korak dalje, SDA kao lider koalicije se ne oglašava, dok koalicioni partner NES pokreće više inicijativa koje se tiču načina i kriterija za izbor policijskog komesara. Te su inicijative na čekanju u Vladi, kao što je na čekanju i imenovanje Policijskog odbora.  

federalna.ba