Zdrava navika od 12 minuta koja pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti

b2782566a94473aa904c1e7ffcdd9857
Podijelite vijest

Nauka puno govori o tome kako održavati mozak, a to ponajprije uključuje važnost da ostanete aktivni, da se držite pametnog plana prehrane i da imate dovoljno sna.

Istraživanja su pokazala da socijalni i emocionalni učinci mogu imati veliku ulogu u dugoročnom zdravlju mozga.

Recenzija objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease pokazuje da dosljedna meditacijska rutina može smanjiti stres, ali i rizik od gubitka pamćenja i oštećenja mozga, čak i Alzheimerovu bolest.

Prema Alzheimer’s Association upravo je Alzheimerova bolest najčešći uzrok demencije, tj. pada mentalnih sposobnosti koji utječu na svakodnevni život.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju utvrditi koji bi faktori bili najbolji da se postigne najbolji lijek za ovu bolest.

Jedan od načina je duhovna i vjerska uključenost koja će održati kognitivnu funkciju snažnom s time kako starite.

Dvanaestominutna meditativna praksa je specifična meditacija koja uključuje zvukove, disanje i ponavljanje pokreta prstima.

Na ovom linku možete vidjeti kako se tačno izvodi, a dokazano je da smanjuje stres, poboljšava san, smanjuje depresiju, povećava protok krvi u dijelovima mozga.

Pokazano je da osobe koje su prakticirale ovu meditaciju imaju sporiji gubitak pamćenja i boljeg su raspoloženja.

Dr. Khalsa i dr. Newberg promoviraju “duhovnu kondiciju” koja bi objedinila psihološku i duhovnu dobrobit, jer upravo to je važno za starenje bez Alzheimerove bolesti.

“Kirtan Kriya” vrsta je meditacije koja se prakticira hiljadama godina, a ponekad se naziva i vježbom pjevanja jer uključuje pjevanje zvukova (Saa Taa Naa Maa) uz ponavljajuće pokrete prstima.

Prakticiranje upravo tih 12 minuta dnevno smanjuje nivo stresa i poveća aktivnost u područjima mozga koja su ključna za pamćenje.


Podijelite vijest