Portal 072info

Zdrava prehrana igra vitalnu ulogu u suzbijanju koronavirusa

dan gold 4 jhDO54BYg unsplash 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Broj novih slučajeva i dalje raste diljem svijeta te je ključno odrediti načine za suzbijanje epidemije. Imunološki sustav štiti domaćina od patogenih organizama, uključujući viruse, bakterije, gljivice i parazite. Kako bi se izborio sa širokim spektrom prijetnji, imunološki sustav evoluirao je tako da uključuje mnoge specijalizirane tipove stanica koje komuniciraju i rade zajedno u borbi protiv infekcija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za ispravan rad imunološkog sustava potrebne su određene hranjive tvari. Istraživač na Školi za ljudski razvoj i zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Southamptonu istraživao je ulogu prehrane u jačanju imunološkog sustava u borbi protiv infekcije covid-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

 Studija objavljena u BMJ Nutrition, Prevention & Health naglašava važnost prehrane u jačanju sposobnosti imunološkog sustava da se bori protiv infekcije.

Imunološki sustav

Imunološki sustav brani naše tijelo od infekcije, a imunološka memorija odnosi se na sposobnost imunološkog sustava da brzo prepozna antigen s kojim se tijelo prethodno susrelo i pokrene odgovarajući imunološki odgovor, piše News medical.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi čimbenici mogu promijeniti imunološki odgovor tijela. Starenje se može povezati s gubitkom sposobnosti imunološkog sustava, što se naziva imunosenescencija. Imunosenescenciju karakteriziraju smanjenje imunoloških stanica, uključujući T limfocite, B limfocite, dendritične stanice, neutrofile, monocite, makrofage i prirodne stanice ubojice.

Jedan od čimbenika povezanih s imunosenescencijom je smanjenje imunoloških stanica iz koštane srži. Sve se to javlja u starijoj dobi pa bi to moglo biti razlog zašto su stariji ljudi podložniji covidu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pretilost je također povezana sa smanjenim imunološkim odgovorom. Pretile osobe obično imaju oštećenja u aktivnosti pomoćnih T limfocita, citotoksičnih T limfocita, B limfocita i prirodnih stanica ubojica. Također imaju smanjenu proizvodnju antitijela i interferona-gama (IFN-y). Stoga i pretilost predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom. Također, pretile osobe mogu imati lošiji odgovor na cijepljenje.

Prehrana i imunitet

Imunološki sustav funkcionira u svakom trenutku, ali specifične stanice postaju aktivirane prisutnošću patogena. Aktivacija dovodi do značajnog povećanja potražnje imunološkog sustava za supstratima koji proizvode energiju, uključujući masne kiseline, glukozu i aminokiseline.

Neke hranjive tvari, poput vitamina A i D, direktni su regulatori ekspresije gena u imunološkim stanicama. One igraju ključnu ulogu u sazrijevanju, diferencijaciji i reakciji imunih stanica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Antioksidansi također igraju ključnu ulogu u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Klasični antioksidativni vitamini uključuju vitamin C i E, uključujući antioksidativne enzime kao što su katalaza, peroksidaza i superoksid dismutaza.

Stoga je zdrava prehrana presudna u borbi protiv epidemije koronavirusa. Dobra prehrana pruža okruženje u kojem imunološki sustav može brzo i primjereno reagirati na infekciju. U međuvremenu, nedostatak hranjivih tvari čini tijelo i imunološki sustav nesposobnim za ispravan rad.

Ukratko, tijelo treba vitamine i minerale kako bi se uspješno borilo protiv teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2). U nekim slučajevima, čak i ako se osoba zarazi, imunološki sustav tijela može se lako boriti protiv patogena, smanjujući rizik od razvoja teške bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokazalo se da vitamini A, B6, folati, C, D i E, uključujući elemente u tragovima poput cinka, bakra, željeza i selena, igraju ključne uloge u potpori imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME