Portal 072info

Zdrave jesenje namirnice

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Ove godine jesen je relativno topla, pa je pravi užitak skupljati šumske plodove, brati plodove jeseni u poljima, ali i vrtovima i na terasama, pripremati slasne marmelade.

Zaštitni znak jeseni su kesteni. Drvo kestena botaničari ubrajaju u voćke, ali zbog načina i mjesta rasta, spada i u šumsko drveće. Najčešća podjela je ona na pitome i divlje, iako ih postoji nekoliko vrsta i podvrsta. Drvo kestena tokom cvatnje obiluje slatkim nektarom, kojem ne mogu odoljeti pčele te nas kasnije razvesele ljekovitim medom.

Kestenov med prirodni je eliksir kod problema s gastritisom, a pomaže i kod problema s oslabljenom cirkulacijom. Divlji kesten nije jestiv. Ali narodna medicina preporučuje ga kod mnogih bolesti. Divlji kesten najčešće se koristi u kremama i gelovima kod problema s venama i kapilarima.

Iako nije jestiv, divlji kesten je hvalevrijedan plod koji se koristi i za proizvodnju kozmetike. Tanin je glavni sastojak divljeg kestena, a upravo se taj nutrijent koristi za vraćanje čvrstoće i sjaja kože. Uz cijenjena svojstva meda od kestena ne treba zaboraviti na visokovrijedne nutritivne vrijednosti ovog jesenskog ploda bogatog škrobom.

Drugi prirodni simbol jeseni kukuruz pravo je malo skladište energije zahvaljujući količini ugljikohidrata skrivenih u svakom zrncu.

Posljednjih godina trend je saditi kukuruz i na terasama i balkonima. Osim što stabljika vrlo efektno izgleda, posebno je zadovoljstvo ubrati plodove svojih ruku i kao poslasticu servirati pečene ili kuhane kukuruzne klipove.

Mnogima omiljen jesenski plod, grožđe su ovih dana vinari pretvorili u vino, ali od slatkih boba rade se i slasne marmelade s visokim udjelom hranjivih tvari. Jesenski kvartet namirnica zaključuje bundeva koja je sjajan izbor za juhe, variva, kolače, njoke.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak