Zdrave navike koje treba da nauči svako dijete

Dobre navike kojima na vrijeme naučite vaše dijete koristiće mu tokom cijelog života. Higijena je pola zdravlja, ali druga polovina su igre na podu, u blatu, prašini i s prijateljima. Sa svakim danom mališani uče i razvijaju fizičke i mentalne vještine, a roditelji treba da daju sve od sebe kako bi ih zdravim navikama naučili od malih nogu.

Doručak je obavezan

Usvajanje navike svakodnevnog doručkovanja spriječiće prejedanje tokom dana i djetetu će osigurati potrebnu energiju za početak dnevnih aktivnosti – od igre do učenja.

Pranje ruku

Često pranje ruku u toploj vodi i sapunom pri vrhu je zdravih navika koje mališani treba da nauče. Redovno ih podsjećajte da ovu naviku uvedu kao obaveznu nakon korišćenja toaleta, prije jela i kad uđu u kuću nakon igre, škole ili vrtića.

Puštanje vode u toaletu

Mnoga djeca nakon obavljene nužde zaborave da puste vodu. U početku budite s djetetom u toaletu i objasnite mu zašto je važno koristiti toalet-papir i puštati vodu nakon obavljenog posla, a ne prije.

Kašljanje i kijanje u maramicu

Generacije djece učile su da treba dlanovima da prekriju usta i nos kad kijaju i kašlju, ali je zdravije da to čine u papirnu maramicu jer tako bacili neće preći na dlanove, a preko njih na druge ljude ili predmete koje dodiruju, prenosi CDM. Naučite dijete da se tako sprečava širenje infekcija.

Igre na otvorenom

U eri digitalne tehnologije djeci su privlačniji mobilni telefoni, tableti i televizori, ali ih učite i da svakodnevno idu napolje, osim ako su bolesni. Često idite u prirodu i podstičite ih na aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikla, vožnje rolera, igre s vršnjacima…

Vrijeme za porodicu

Zajedničko provođenje vremena vrlo je važna navika za mentalno zdravlje. Zajednički obroci ili gledanje odabranog TV sadržaja prilika je za razgovor i druženje.

Čitanje svaki dan

Čitanje djeci ključno za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspjeh u školi, kao i za sticanje znanja i vještina i razvijanje mašte.

Voda je najbolje piće

Izbjegavajte gazirana pića čija je konzumacija u porastu među najmlađima. To dovodi do debljanja, a zbog mnogo šećera i fosfatne kisjeline koje ova pića sadrže dolazi i do bržeg razvoja karijesa. Voda je najbolji izbor.

Fizička aktivnost

Šetnja u prirodi, trčanje po parku, bacanje frizbija, igranje školice, jurenje s drugom djecom po dvorištu ili ples, sve to pomaže u kontroli tjelesne mase, regulaciji krvnog pritiska, snižavanju rizika od dijabetesa i podizanju samopouzdanja kod najmlađih.

Pranje zuba

Od najranijeg doba uvedite ovu naviku, najprije djetetu zube četkajte vi, a kad malo naraste, učite ga kako da to samo pravilno radi i budite mu primjer od najranijeg djetinjstva. Do treće godine nije potrebna pasta, a kasnije birajte onu s manje fluora, prilagođenu djetetovom uzrastu i učite ga da je dovoljno da nanese pastu veličine zrna graška i da je ne guta.