Zdrave navike koje treba da nauči svako dijete

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dobre navike kojima na vrijeme naučite vaše dijete koristiće mu tokom cijelog života. Higijena je pola zdravlja, ali druga polovina su igre na podu, u blatu, prašini i s prijateljima. Sa svakim danom mališani uče i razvijaju fizičke i mentalne vještine, a roditelji treba da daju sve od sebe kako bi ih zdravim navikama naučili od malih nogu.

Doručak je obavezan

Usvajanje navike svakodnevnog doručkovanja spriječiće prejedanje tokom dana i djetetu će osigurati potrebnu energiju za početak dnevnih aktivnosti – od igre do učenja.

Pranje ruku

Često pranje ruku u toploj vodi i sapunom pri vrhu je zdravih navika koje mališani treba da nauče. Redovno ih podsjećajte da ovu naviku uvedu kao obaveznu nakon korišćenja toaleta, prije jela i kad uđu u kuću nakon igre, škole ili vrtića.

Puštanje vode u toaletu

Mnoga djeca nakon obavljene nužde zaborave da puste vodu. U početku budite s djetetom u toaletu i objasnite mu zašto je važno koristiti toalet-papir i puštati vodu nakon obavljenog posla, a ne prije.

Kašljanje i kijanje u maramicu

Generacije djece učile su da treba dlanovima da prekriju usta i nos kad kijaju i kašlju, ali je zdravije da to čine u papirnu maramicu jer tako bacili neće preći na dlanove, a preko njih na druge ljude ili predmete koje dodiruju, prenosi CDM. Naučite dijete da se tako sprečava širenje infekcija.

Igre na otvorenom

U eri digitalne tehnologije djeci su privlačniji mobilni telefoni, tableti i televizori, ali ih učite i da svakodnevno idu napolje, osim ako su bolesni. Često idite u prirodu i podstičite ih na aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikla, vožnje rolera, igre s vršnjacima…

Vrijeme za porodicu

Zajedničko provođenje vremena vrlo je važna navika za mentalno zdravlje. Zajednički obroci ili gledanje odabranog TV sadržaja prilika je za razgovor i druženje.

Čitanje svaki dan

Čitanje djeci ključno za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspjeh u školi, kao i za sticanje znanja i vještina i razvijanje mašte.

Voda je najbolje piće

Izbjegavajte gazirana pića čija je konzumacija u porastu među najmlađima. To dovodi do debljanja, a zbog mnogo šećera i fosfatne kisjeline koje ova pića sadrže dolazi i do bržeg razvoja karijesa. Voda je najbolji izbor.

Fizička aktivnost

Šetnja u prirodi, trčanje po parku, bacanje frizbija, igranje školice, jurenje s drugom djecom po dvorištu ili ples, sve to pomaže u kontroli tjelesne mase, regulaciji krvnog pritiska, snižavanju rizika od dijabetesa i podizanju samopouzdanja kod najmlađih.

Pranje zuba

Od najranijeg doba uvedite ovu naviku, najprije djetetu zube četkajte vi, a kad malo naraste, učite ga kako da to samo pravilno radi i budite mu primjer od najranijeg djetinjstva. Do treće godine nije potrebna pasta, a kasnije birajte onu s manje fluora, prilagođenu djetetovom uzrastu i učite ga da je dovoljno da nanese pastu veličine zrna graška i da je ne guta.