mamic 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, nekada prvi čovjek NK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić danas održava konferenciju za medije.

Mamić je osuđen zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz Dinama, a njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci zbog čega je podnio ostavku na funkciju trenera i sportskog direktora. Bivšem direktoru Modrih Damiru Vrbanoviću zadržana je kazna od tri godine zatvora.

Zdravko Mamić je u junu 2018. godine napustio Hrvatsku i od tada se nalazi u BiH. Na otvaranju konferencije za medije je kazao da nije bjegunac, da se nalazi u svojoj državi i da će u njoj služiti zatvorsku kaznu ako do toga dođe.

“Nalazimo se u mojoj prvoj domovini Bosni i Hercegovini. Dosad sam govorio da mi je druga domovina jer je to logično, rođen sam u Hrvatskoj u Bjelovaru, cijeli život sam proveo u Zagrebu, a moji roditelji su porijeklom iz BiH, ali danas s punom odgovornošću i sviješću kažem da je BiH moja prva domovina iz dva razloga. Jedan je, ukoliko doće du ću služiti zlatvorsku kaznu, služit ću je u isključivo u BiH, svojoj domovini. Drugo, nikad nisam bio ni formalno bjegunac, niti danas, jer kako sam mogao pobjeći iz vlastite države čije ima državljanstvo? Bio sam na službenom putu u trenutku kad se u Osijeku izricala presuda, nisam bio dužan biti prisutan. Bio sam u BiH, slušao sam izricanje presude na TV-u, a kad je izrečena presuda, ostao sam u svojoj matičnoj državi”, izjavio je Mamić.

Potvrdio je da više nema nikakve funkcije u Dinamu.

“Sa današnjim danom, podio sam ostavku na članstvo u Skupštini Dinama. Zatražio sam da mese razriješi i funkcije savjetnika kluba. Formalno, nisam član nijednog tijela u Dinamu. Moje ostavke su neopozive, to je završena priča”, poručio je Mamić.

Potom je govorio o svojoj historiji vezanoj za Dinamo koja se odnosi na njegove navijačke dane, ulazak u klub i povratak imena “Dinamo” nakon što je klub preimenovan u Croatiju.

“Dinamo mi je više od života, 50 godina sam u ovom klubu u nekoj ulozi. Utakmice sem gledao s drveta iz šume, a i vodio sam navijanje kad smo pobijedili Crvenu zvezdu. Tada sam bio prebijen policijskim pendrecima, predsjednik Dinama Ivo Vrhovec me je izvukao. Također, vodio sam navijanje i na Poljudu 1986. kad smo pobijedili Hajduk 4:0. U klub sam došao 1992. u vrijeme rata kada je predsjednik države bio Franjo Tuđman, najveći navijač Dinama u historiji. Dolazio je na treninge i na prijateljske utakmice. Dinamo je rastao, svojim novcem sam ga dizao iz pepela. Tuđman je želio da se klub ne zove Dinamo nego Croatia kako bi se pronosila slava države. Na stadionu je publika uzvikivala ‘građanski, građanski’, a ja sam uvažavao glas navijača, sve organizovao i stvorio klimu za povratak imena Dinamo koje smo i vratili. Također, ja sam jedan od osnivača Bad Blue Boysa”, rekao je Mamić.
On tvrdi da je svoju imovinu trošio na igrače Dinama te da je svojim novcem “oživio” klub. Ponosan je na stanje u kojem ga je ostavio, zajedno s bratom Zoranom.

“Stotinu igrača sam dao Dinamu besplatno, potrošio sam svoju imovinu i imovinu roditelja ti igrača. Klubu sam posudio 82 miliona kuna jer je bio blokiran i u stečaju. Oživio sam klub svojim novcem, a vratili smo oko 100 miliona maraka dugova. Digao sam Dinamo iz pepela. Pozivam revizore da naprave inveturu u klubu, bitno je da se zna kad smo otišli iz kluba i kakvog smo ga ostavili, kakvo je stanje blagajne. Zoran i ja smo donijeli milijardu eura iz Evrope, napunili smo Dinamo i hrvatski budžet. Dinamo danas vrijedi 300 miliona eura, 460 ljudi prima platu, čistačice zarađuju 2.800 maraka, a klub nije dužan nikome. Država je prognala i presudila meni, mom bradu i Dniamo. Ugrožena su radna mjesta i Dinamo, klub možda neće postojati za tri mjeseca”, kazao je nekadašnji prvi čovjek Dinama.

Iako više nije u klubu, zatražio je povratak stadiona klubu.

“Vratite nam stadion i Grad Zagreb neće morati uložiti ni euro.. Dajte nam pravo korištenja. Dinamo će sam izgraditi stadion, dajte nam koncesiju, pravo građenja. Za tri godine bi klub napravio stadion. No, neće jer bismo pokazali da smo sposobni, a oni sramota”, poručio je Mamić.

Mamić je istakao da on i njegov brat nisu osuđeni ni za kunu poreza. Tvrdi da je milione eura dijelio s Lukom Modrićem prema privatnom ugovoru koji je s igračem sklopio kao investitor.

“Uzeo sam ga kao izbjeglicu, potpisali smo sporazum o podjeli novca. Nijedan igrač nije platio porez, nego Dinamo. Ako braća Mamić moraju vratiti novac, onda to moraju učiniti i Luka Modrić te Dejan Lovren”, govorio je Mamić.

Potom je govorio o sudijama koje su mu sudiji, a za koje tvrdi da su ga reketarili i da su bili njegovi gosti u svečanoj loži Dinama. Neke od njih je navodno slao na utakmicu u Liveprool, a jednan od njih je uzeo sat vrijedan 20.000 eura. Sat je Mamiću sudija vratio iz straha jer je uočen kada ga je dobio.

Na kraju konferencije za medije se zahvalio građanima BiH na gostoprimstvu, kao i institucijama zemlje u kojoj se trenutno nalazi.