Portal 072info

ZDRAVLJEBoja jezika otkriva zdravstvene probleme

Nemojte ignorisati promjene koje primijetite na svom jeziku. Naime, boja, tekstura i vlažnost jezika mogu biti ključni za određivanje zdravlja organizma, stoga bilo koja promjena na jeziku indikacija je da nešto u tijelu ne funkcioniše kako treba.

Crn jezik

Papile, kvržice na površini jezika, zbog nakupina bakterija i gljivica mogu poprimiti crnu boju. Osim toga, crn jezik može prouzročiti i određena hrana ili piće, pa i duhan. Uzrok crnog jezika često je i loša higijena usne šupljine, ali je stanje, iako ružno za vidjeti, bezopasno. Ipak, ako stanje potraje više od deset dana, posavjetujte se sa doktorom, jer može biti riječi o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kave, piuše “24sata“…

Žut jezik

I ova je pojava na jeziku rezultat nagomilanih bakterija. Papile se mogu upaliti i ako su usta previše suha, odnosno ukoliko vam je tijelo dehidrirano. Osim toga, uzrok ovom stanju može biti i ukoliko dišete kroz usta, umjesto kroz nos, ako imate povišenu tjelesnu temperaturu ili previše pušite. Problem žutog jezika trebao bi biti riješen pedantnom higijenom usne šupljine.

Bijela površina jezika

U ovom slučaju uzroka može biti nekoliko. Uz dehidraciju, može se raditi i o oralnoj kadnidijazi, što je infekcija sluznice usne šupljine gljivicom iz roda Candida. Najčešća su meta ljudi slabijeg imuniteta ili pacijenti koji piju jake antibiotike. Osim navedenih, uzročnik bijeloga jezika može biti i leukoplakija. To je stanje u kome u usnoj šupljini dolazi do stvaranja bijelih mrlja, a riječ je o lezijama koje mogu upućivati na početak karcinoma.

Površina jezika podsjeća na površinu jagode

U ovom slučaju okusni pupoljci natiču i izgledaju kao da imaju glatku površinu, baš kao sjemenke jagode. Ukoliko vam je jezik svijetlo crvene boje, a imate i jaku temperaturu, odmah trebate posjetiti doktora. Nekoliko je uzročnika ovakvog jezika. Može se raditi o nedostatku vitamina B12 ili folne kiseline, a riječ može biti i o šarlahu, kod koje se savjetuje odmah otići doktoru. Osim šarlaha, riječ može biti i kawasaki bolest. Radi se o poremećaju čija je karakteristika upala krvnih žila u cijelom tijelu i povišena temperatura, a češće se javlja kod djece mlađe od pet godina, stoga je potreban odlazak doktoru.

Jezik im smeđe mrlje

Smeđe ili tamnije mrlje na jeziku upućuju na melanom, oblik raka kože. Ukoliko primijetite ovakve mrlje na svom jeziku, odmah otiđite doktoru.

Jezik je bolan i ima kvržice

Kvržice ili bol u bilo kojem dijelu jezika imaju nekoliko razloga. Dijabetes i anemija mogući su uzročnici upale jezika, dok pušenje može prouzročiti iritaciju i bol u jeziku. Kod žena u postmenopauzi postoji mogućnost pojave osjećanja pečenja na jeziku. Čireve na jeziku može prouzročiti stres, a ukoliko kvrga ili bol traju duže od dvije sedmice, obratite se doktoru.

Gubitak osjetila ili trnci na jeziku

Ukoliko izgubite osjetilo na jeziku, najčešće je uzrok oštećenje živčanoga sistema. Stomatološki zahvat ili moždani udar najčešći su uzroci za to.

Podijelite članak