korona bolnica batajnica pacijent
Beograd, 8. decembra 2020.- Odeljenje intenzivne nege. Za nesto vise od tri dana skoro polovina novoizgradjene covid bolnice u Batajnici, od ukupno 930 kreveta, stavljena je u punu funkciju, a 390 gradjana obolelih od korone dobilo je potrebnu medicinsku negu, kaze direktorka te bolnice Tatjana Adzic Vukicevic.Ona je ekipu Tanjuga uvela u tzv. "crvenu zonu" odeljenja intenzivne nege, gde se nalazi 51 bolesnik sa najtezim klinickim slikama, a ostali pacijenti sa srednjeteskim i teskim klinickim slikama su smesteni u devet poluintenzivnih nega.Docent dr Dejan Markovic, nacenik Intenzivne jedinice Kovid bolnice u Batajnici, kazao je da je za tu jedinicu predvidjeno 250 kreveta, a da je u ovom trenutku pustena u rad jedna zgrada sa 100 kreveta, koji su podeljeni u pet celina.FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo spremne su za četvrti talas epidemije virusa korona, zaključeno je na današnjem sastanku kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića sa direktorima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović i Opšte bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem.

FIXGEHALT

Sa sastanka je upućen apel građanima Kantona Sarajevo da shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa njom poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Na sastanku su analizirani bolnički kapaciteti u zdravstvenim ustanovama, pri čemu su izražene potrebe za dodatnom opremom i kadrom, koje će u skladu sa planiranim finansijskim sredstvima biti razmatrane na idućoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Dogovoreno je da infektolozi iz obje bolnice u prijemno-trijažnom centru koji će biti formiran u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata predvode trijažu oboljelih od kovida koji se upućuju na hospitalizaciju iz kovid ambulanti Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

LIDER

Vranić je sa predstavnicima bolničkih ustanova dogovorio i dostavljanje potrebnog broja vakcina kako bi se organizovala vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika, jer bi se time uštedjelo vrijeme koje je neophodno da provedu u brizi za pacijente.

Ranije je održan sastanak i sa predstavnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Domova zdravlja, na kojem je analizirano stanje u zdravstvenim ustanovama i postignut operativni dogovor o koordinaciji primarne zdravstvene zaštite sa sekundarnom i tercijarnom u smislu zbrinjavanja kovid pacijenata.