Zdravstvene ustanove spremne za četvrti talas epidemije koronavirusa u FBiH

korona bolnica batajnica pacijent
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo spremne su za četvrti talas epidemije virusa korona, zaključeno je na današnjem sastanku kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića sa direktorima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović i Opšte bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem.

Sa sastanka je upućen apel građanima Kantona Sarajevo da shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa njom poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Na sastanku su analizirani bolnički kapaciteti u zdravstvenim ustanovama, pri čemu su izražene potrebe za dodatnom opremom i kadrom, koje će u skladu sa planiranim finansijskim sredstvima biti razmatrane na idućoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Dogovoreno je da infektolozi iz obje bolnice u prijemno-trijažnom centru koji će biti formiran u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata predvode trijažu oboljelih od kovida koji se upućuju na hospitalizaciju iz kovid ambulanti Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Vranić je sa predstavnicima bolničkih ustanova dogovorio i dostavljanje potrebnog broja vakcina kako bi se organizovala vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika, jer bi se time uštedjelo vrijeme koje je neophodno da provedu u brizi za pacijente.

Ranije je održan sastanak i sa predstavnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Domova zdravlja, na kojem je analizirano stanje u zdravstvenim ustanovama i postignut operativni dogovor o koordinaciji primarne zdravstvene zaštite sa sekundarnom i tercijarnom u smislu zbrinjavanja kovid pacijenata.