33 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 14, 2021 @ 22:40
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Curenje iz nosa, koje u ovo doba godine muči mnoge, može biti prvi simptom koronavirusa, ali i posljedica brojnih drugih respiratornih virusa, alergije, aerozagađenja, klimatskih uvjeta, kao i povrede, ističu stručnjaci. Činjenica da svako stanje zapušenosti nosa i curenja dovodi do lošeg protoka zraka i smanjuje čulo mirisa i zato je testiranje na SARS-CoV2 neophodno za definitivno dokazivanje ili isključivanje ove infekcije.

Tegobe u vidu curenja iz nosa mogu izazvati i neki od brojnih respiratornih virusa, koji su sada aktivni rinovirusi, adenovirusi, virusi parainfluence, respiratorni sincicijalni virus. Ovako nastale tegobe bi trebale prestati nakon nekoliko dana, uz utopljavanje i primjenu kapi za nos.

Važno je da se zna da je u ovo doba godine koncentracija polena ambrozije u zraku i dalje visoka, tako da alergijske reakcije mogu uzrokovati curenje iz nosa, zapušenost, osjećaj otežanog disanja i kašalj. Najrjeđi, ali veoma ozbiljan razlog curenja bistre sekrecije iz nosa jeste prelom kostiju baze lobanje.

LIDER