Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk, razmatraju blokadu magistralne ceste M-17

657AAE87 EB76 44CF 9FAA E80D32C1F2C7

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic jutros su stupili u generalni štrajk jer uprkos upozorenjima na teško stanje u kojem se nalaze plate nisu dobili od jula, jer je Porezna uprava FBiH tim zdravstvenim ustanovama blokirala račune zbog neizmirenih dugovanja.

Predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin za naš portal kaže kako je pokretanje generalnog štrajka očajnički potez na koji su bili primorani s obzirom na to da uprkos upozorenjima na teško stanje zdravstvenih ustanova u Konjicu niko od nadležnih nije poduzeo ništa konkretno da bi se problem riješio.

“Mi smo od jutros u generalnom štrajku, ali niko od nadležnih nije shvatio ozbiljnost problema, niti poduzeo bilo šta da bi se situacija u kojoj se nalazimo riješila”, kaže Jazvin.

Naglasio je da poštuju sve mjere i zakonske odredbe o generalnom štrajku te pacijente u potrebi neće ostaviti bez pomoći, jer hitne medicinske službe rade i dalje.

Ali naglašava da će predsjedništvo sindikata danas ponovo zasjedati kako bi odlučilo o daljnjim sindikalnim koracima koji će biti znatno radikalniji.

“Odlučit ćemo o tome hoćemo li iduće sedmice ići u blokadu magistralne ceste M-17 ili ćemo ići u blokadu institucija HNK i poput rudara održavati proteste ispred zgrade Porezne uprave, Vlade HNK ili Zavoda za zdravstveno osiguranje u Mostaru. Nama je prioritet da nam puste barem platu za august, pa da se onda vode pregovori s Poreznom upravom i tražiti model da više ne dolazi do blokada, jer više od hiljadu ljudi je gladno, koji zavise od plata nas 320 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Konjicu”, objašnjava nam ogorčeni predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

Žalosno je, kako kaže, da zbog plata koje su zaradili moraju izlaziti na ulice, ali kako poručuje na to su primorani i ne mogu odustati, jer je to borba za egzistenciju.

“Ne znamo šta da radimo, da štrajkamo glađu, kako ćemo, već smo gladni. U ovoj situaciji je vrlo teško donijeti bilo kavu odluku, jer ako krenemo u Mostar, moramo opet najaviti proteste, a za posljedice u ovom trenutku ne mogu govoriti šta će se dešavati, jer je narod prenervozan, radnici nisu primili plate od jula, a imaju kredite i iz banaka ih zovu svaki dan, tako da je veoma napeta situacija, a mi smo nemoćni bilo šta promijeniti”, tvrdi Jazvin.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakCiljevi nove njemačke vlade: Šta u ovom ugovoru piše za Bosnu i Hercegovinu?
Sljedeći članakČanak: Mladić i Karadžić su izdajnici sopstvenog naroda