Portal 072info

Zdravstveni sistem u Hrvatskoj “puca”, za ispomoć u bolnicama angažuju i studente

Screenshot 3 1152
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zdravstveni sistem u susjednoj Hrvatskoj je preopterećen te se mnogi odjeli u biolnicama zatvaraju, primaju se samo hitni pacijenti, a za pomoć osoblju se angažuju i studenti.

Kako je navedeno, Ogulinska bolnica je prestala primati sve pacijente, osim hitnih, a u Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih s koronavirusom se utrostručio u posljednje dvije sedmice.

Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku gdje se broj zaraženih ili izolovanih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru porastao za 60 posto. I Karlovačka bolnica je ostala bez 10 posto ukupnog kadra i razmišlja se o angažovanju penzionisanih doktora.

Navedeni podaci ukazuju na to da zdravstveni sistem u Hrvastkoj doslovno “puca” što potvržuju i brojevi hospitalizovanih pacijenata. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bila 731 osoba, da bi u nedjelju taj broj porastao na 825, piše Jutarnji.hr.

“Pred zdravstvenim sistemom je sve veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dana što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune”, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Beroš je dodao da je to razlog što će se ove sedmice krenuti s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica te naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti doktori i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Mladić se ubio u policijskoj stanici

Portal 072info

Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Portal 072info

Hrvati razmišljaju o zatvaranju ugostiteljskih objekata

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME