Zdravstvo bez novca: ‘Otac mi ne može dobiti lijek za tumor jer je bolnica u dugovima’

eb6cd4158294730b2ad77fc9c85f4168 1

tanje je alarmantno u bolnicama u Zadru, Splitu i Puli u kojima nedostaje lijekova za najteže bolesnike. Zasad terapije kasne nekoliko dana, no pitanje je i hoće li se stanje s isporukama lijekova pogoršati

Dugovi bolnica diljem Hrvatske rastu, a posljedica toga je sve lošija skrb o pacijentima. Posebno to na svojoj koži osjećaju bolesnici na onkološkim odjelima kojima polako ponestaju terapije o kojima im doslovno ovisi život. Stanje je alarmantno u bolnicama u Zadru, Splitu i Puli u kojima nedostaje lijekova za najteže bolesnike.

U pulskoj bolnici onkološki i drugi pacijenti s teškim oboljenjima strahuju hoće li dobiti iduću terapiju. Zdenka Šverko, onkološka pacijentica u Općoj bolnici Pula za RTL je rekla: “Ako ne dobijem terapiju bit ću loše, znači nama su svima potrebni ti lijekovi. Apeliram na ministarstvo, apeliram na Beroša dajte nam lijekove”.

Dugovi bolnica rastu iz nekoliko razloga: lijekovi su sve bolji, ali i sve skuplji, raste broj prekovremenih sati, osobito uslijed korone, a novi izračun sati povećava troškove plaća. Zasad je riječ o kašnjenjima od nekoliko dana koja nisu opasna za život, no pitanje je i hoće li se stanje s isporukama lijekova pogoršati – donosi RTL.

Alarmantna je situacija i u Općoj bolnici Zadar. Zadarski donosi apel muškarca čiji otac ima četvrti stadij tumora na mozgu.

Copy

– Moj otac boluje od glioblastoma. Prošli tjedan je trebao započeti s četvrtim ciklusom terapije, ali je zbog loše krvne slike davanje terapije odgođeno za ponedjeljak. Pola sata prije nego što je trebao otići u bolnicu po lijek, nazvali su nas s Odjela i kazali kako ne može dobiti lijek jer je bolnica u dugovima i nemaju novca kako bi ga nabavili – rekao je sin čovjeka koji boluje od jednog od najtežih oblika tumora na mozgu.

– Sigurno postoji još ljudi koji su u istoj situaciji kao moj otac. On treba primiti još tri ciklusa terapije, a pitanje je hoće li primiti ijedan. Država pod hitno treba riješiti ovaj problem – ogorčen je muškarac koji je želio ostati anoniman.

Ravnatelj bolnice Željko Čulina rekao je kako dug bolnice do rujna iznosi 145 milijuna kuna, od čega su 111 milijuna kuna dugovi za lijekove i potrošni medicinski materijal.

– Terapija za bolesnika je naručena i isti će ju primiti prema predviđenom terminu. Do sada su svi onkološki bolesnici koji se liječe u Općoj bolnici Zadar primili svoju terapiju, a pacijent koji vam se javio terapiju će dobiti sljedećeg tjedna. Daljnje liječenje koje ovisi o isporuci lijekova od strane veledrogerija problem je s kojim se susreću sve zdravstvene ustanove u državi – rekao je Čulina.

Ukupni dug države veledrogerijama iznosi oko pet milijardi kuna, a veledrogerije hitno traže povrat najmanje 2,7 milijardi kuna. Ministar Beroš je najavio isplatu 1,7 milijardi kuna u roku deset dana, no veledrogerije tvrde da to nije dovoljno prenosi 24Sata.

Prethodni članakBusiness Insider: Gotovo je, Biden pobijedio
Sljedeći članakProf. dr. Izetbegović: Nazivaju nas “kažnjeničkom bojnom”, znate šta je to?