Zečević: Erdoan jedini javno poziva na djelovanje, ali arapski svijet nema jedinstven stav o Palestini

dd 1
Podijelite vijest

Vojno-politički analitičar Berko Zečević komentirajući za portal „Avaza“ eskalaciju sukoba u Jerusalemu kazao je da je cilj stvoriti kriznu situaciju u kojoj bi se preuzela kontrola nad džamijom El-Aksa.

– Te incidente generiraju ortodoksne jevrejske organizacije. Razumljiv je i potez muslimanskih vjernika koji su se bunili protiv djelovanja policijskih snaga. Međutim, neracionalno je da Hamas iz Gaze lansira rakete prema Jerusalemu jer je činjenica da, kao posljedica toga, Izrael nema ograničenja odnosno imaju takva vojna pravila da reaguju odmah – navodi Zečević.

Veći pritisak ka Izraelu

To je, kako kaže, jutros rezultiralo odmazdom kada je izvrđeno 150 avionskih napada.

– Obje strane neracionalno koriste vojna sredstva kao izraz nezadovoljstva što nije u interesu običnog naroda u Gazi, ali i Jerusalemu – kazao nam je Zečević.

Dodaje da je napad na civile Palestince kontinuiran.

Prokomentirao je i razgovore predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) s liderima nekih zemalja arapskog svijeta i pozive da se spriječe zločini i ubistva u Palestini.

– Predsjednik Erdoan jedini javno poziva na zajedničko djelovanje, na veći pritisak ka Izraelu, ali vidite šta se dešava posljednju godinu. Intenziviraju se diplomatske aktivnosti između Izraela i ključnih zemalja arapskog poluostrva. Ne postoje ozbiljne snage među arapskim svijetom koje će imati neku dugoročnu strategiju suprotstavljanja agresivnom djelovanju cionističkih organizacija u Izraelu – rekao je Zečević.

Demokratske snage

Podsjetio je i da u Izrealu ima i demokratskih snaga koje smatraju da se treba zaključiti sporazum između Izraela i palestinskog naroda.

– Zbog toga vidimo da Netanjahu teško uspostavlja vladu. Nema jedinstvenog stava arapskog svijeta prema Palestini. Palestinski narod je razjedinjen različitim intereresima koje pružanju Iran, Saudijska Arabija, UAE, Egipat… Ti interesi su rascjepkani zahvaljujući nejedinstvu, prvo arapskog, pa onda islamskog svijeta – smatra Zečević.


Podijelite vijest