Zečević: Pripadnici OSBiH pratili su u stopu vojsku SAD

5 31

Vojnu vježbu “Brzi odgovor 21”, koju su zajedno izvele Oružane snage Bosne I Hercegovine i vojska Sjedinjenih Američkih Država na Manjači, za portal “Avaza” je komentirao Berko Zečević, vojno-politički analitičar.

On kaže da je jako dobra stvar što su pripadnici Oružanih snaga BiH imali priliku da sarađuju sa visokosofisticiranom i visokoobučenom vojskom kao što je vojska Sjedinjenih Američkih Država i da su ih pratili u stopu.

– Pozitivno je i to što je američki general dao pozitivno mišljenje o sadejstvu vojnika OSBiH, to može da bude samo ponos za Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH – dodaje Zečević.

Ispunjavanje uvjeta

NATO put je više političko pitanje, smatra Zečević, koje zavisi ekstremno mnogo i od ekonomskog stanja unutar BiH i odnosa između političkih stranaka na nivou države. Ono što je sigurno sada je da postoji izrazito veliko protivljenje političkih partija iz RS ka pristupanju NATO-u.

Pristup NATO može biti moguć samo onog trenutka kada političke opcije u BiH budu saglasne s tim i stvore se dovoljna ravnoteža u političkom odlučivanju. Političko odlučivanje ne znači da BiH ispunjava uvjete, moraju biti ispunjeni i ekonomski uvijeti u smislu modernizacije OSBiH sa novom opremom, stvaranje uvjeta da pripadnici OSBiH učestvuju u svim operacijama NATO-a širom zemaljske kugle – istakao je Zečević.

Savremena oprema

Dodaje da je potrebno imati novac te da to mora finansirati zemlja iz koje vojnici odlaze, a to je BiH. 

– Treba nastaviti sarađivati sa vojskom SAD, zemljama NATO-a, učestvovati u svim zajedničkim operacijama da se naš komandni kadar i vojnici imaju što više prilike upoznati kako razmišlja moderna vojna nauka o izvođenju vojnih operacija. Potrebno je da se upoznaju sa savremenom opremom koja se koristi pri takvim operacijama – zaključio je Zečević.