na 74 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

O posljedicama vožnje u alkoholisanom stanju sve je već, manje – više, poznato. Nova studija, međutim, tvrdi da je to stanje slično dehidraciji, odnosno da su vozači u ljetnim mjesecima posebno u opasnosti za upravljačem.

Ljeti se preporučuje unošenje dva litra vode dnevno, što je, naravno, individualno. Međutim, svakako je sigurno da vozači ne bi smjeli da budu žedni, naročito kada voze na dužim destinacijama. Čak i blago dehidrirana osoba gubi dovoljno “mentalnog fokusa” da bi za volanom mogla da napravi sve vrste grešaka u vožnji, tvrdi Science Direct.

To su zaključci do kojih je došlo istraživanje sprovedeno na 11 odraslih muškaraca, koji su koristili nepokretni simulator kako bi oponašali stvarne uslove vožnje. Svaka osoba je učestvovala u tri sesije vožnje, od kojih je prva bila sesija upoznavanja kako bi se vozači navikli na zadate uslove.

U preostale dvije sesije učesnici istraživanja su nadgledani tokom simulacije dvosatnog putovanja, u hidriranom i žednom stanju. Senzori su pratili aktivnost njihovog mozga, dok su kamere nadzirale vozače. Incidenti koji bi mogli biti povezani sa umorom su isključeni iz studije, prenosi Telegraf.

Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači pravili više manjih grešaka, kao što su često napuštanje saobraćajne trake ili kasno kočenje, prenosi Revija HAK. Simulirane situacije su, po učestalosti, bile slične kao kod osoba pod uticajem alkohola.

Treba, međutim, napomenuti i da bi mali uzorak na kome je studija sprovedena, mogao da predstavlja ograničavajući faktor u donošenju konačnog zaključka.