Zehrudin ef. Hadžić: Sadaka i dobrovoljni prilog nisu vitre i zekat

zehrudin ef hadzic sadaka i dobrovoljni prilog nisu vitre i zekat95483 696x392 1

Zbog sadake Allah čuva nas i naše porodice od iskušenja, dobrovoljnim prilogom postižemo Allahovo zadovoljstvo i nagradu, vitrima čistimo naš post, a zekatom čistimo i oplemenjujemo našu imovinu. Sadaka i dobrovoljni prilog su naša volja, naš osjećaj za siromašne i hajrate, vitre i zekat su naša obaveza i dužnost – kazao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Dodao je da kao što nije ispravno tuđi hak koji se nalazi u našoj imovini zadržati niti dati drugome osim onome kome on pripada, isto tako nije ispravno da neko primi tuđi hak koji ne pripada njemu.

– Grješan je onaj koji tuđi hak kod sebe ostavlja (ne ispuni obavezu vitara i zekata) ili ga daje onome kome taj hak ne pripada (pojedincima i humanitarnim organizacijama mimo Bejtu-l-mala), kao i onaj koji tuđi hak primi (uzme vitre i zekat za sebe). Sadaka pripada prosjacima i siromasima jer je to njihovo pravo u našoj imovini tokom cijele godine – poručuje glavni imam MIZ Jajce.

Naglasio je da vitre i zekat pripadaju Bejtu-l-malu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nepoznavanje propisa onoga koji daje ne opravdava onoga koji prima vitre i Zekat, a zna propise ili je na vrijeme informisan. Ne vjerujem da postoji osoba, musliman, koja nije čula za Fetvu o davanju zekata i vitara u Bejtu-l-mal!

– Nikada pojedinac, grupa ili institucija nisu svjesno radili protiv sunnetullaha (Allahovog zakona) i Fetve nadređenih a da im Allah nije poslao opomenu i kaznu. U vrijeme pravednih halifa protiv takvih su se borili oni koji su bili zaduženi da ukupljaju zekat – naglasio je Hadžić.

Ističe kako je jedno nepoznavanje propisa vitara i zekata, pa se onda trebamo edukovati i posavjetovati, dok je drugo propaganda protiv Institucije Bejtu-l-mala od strane određenih pojedinaca, protiv čega se treba istinom i informacijama boriti, dok je treće povodljivi mentalitet ljudi za senzacionalnim vijestima, što potiče na medijsko edukovanje i odgajanje naših muslimana.

– Poseban problem je skriveno, namjerno i svjesno usmjeravanje vitara i zekata mimo propisanog i to od strane onih koji bi trebali prvi pojašnjavati značaj ispravnog davanja vitara i zekata u Bejtu-l-mal. Jest da je ramazan mjesec u kojem muslimani i muslimanke nastoje da čine što više dobra, međutim, ne smijemo se igrati s propisima islama. Prvo to ne trebamo raditi mi, imami i uposlenici Islamske zajednice, pa onda ni muslimani ni muslimanke, pripadnici i članovi Islamske zajednice – poručio je Zehrudin ef. Hadžić.

Ističe kako vitre i zekat muslimani i muslimanke daju u Bejtul-mal i da se ne mogu vitre dijeliti samoinicijativno pojedincima i smatrati da smo ispunili obavezu.

– Ne može se zekat uplatiti za izgradnju lokalne džamije ili imamske kuće, ili adaptaciju objekata džemata i to smatrati izvršenjem zekata. Ne bi trebali dozvoliti i prešutiti takve postupke. Ne radi veće uplate u Bejtu-l-mal nego radi poštivanja propisa i poslušnosti ulu-l-emru (nadređenima), reisu, a time i Allahu – kazao je Hadžić.

Poručuje da našu odanost Islamskoj zajednici treba dokazati i djelima, ne samo lajkovima i dijeljenjem sadržaja i da nam ne može biti argument ako drugi pogrešno rade da i mi tako uradimo, i da nije ispravno vitre uplatiti rodbini i komšijama, ako su u stanju potrebe, već smo dužni njih da pomažemo tokom cijele godine.

– Ne mogu se vitre uplatiti Merhametu, niti u narodnu kuhinju. Niti bi Merhamet kao institucija trebao primiti takav prilog, trebao bi pitati za nijet onih koji daju u ramazanu, ako se poštujemo i uvažavamo međusobno. Ne možemo od drugih tražiti da poštuju sistem i institucije ako ih mi ne poštujemo, međusobno – dodaje glavni imam MIZ Jajce.

Ukazavši na to koliko ima džemata i džematskih odbora koji baš u zadnjoj trećini ramazana pokrenu razne akcije u džematu , svi će reći  da nije naše da “ulazimo” u tuđe nijete, ali je naše da pojasnimo jasno, tačno i precizno propise zekata i vitara, i potrebu poštivanja Fetve o tome,  ne kažu oni da se nanijeti za vitre ili zekat ali i ne odbiju ako neko tako uradi, ili ne upitaju namjeru onih koji udjeljuju, naglašava Hadžić.

– Hvala Bogu, puno više je onih koji tako ne rade. Prvo je do nas, predvodnika, imama, vjeroučitelja, profesora, mufessira, fekiha, uposlenika Islamske zajednice, da mi ispravno razumijemo i shvatimo pa onda da drugima prenesemo. Kada mi budemo potpuno sigurni, uvjereni i odani Instituciji, Allah će dati bereket poslušnosti naših sljedbenika, muslimana i muslimanki – kazao je na kraju prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, piše Preporod.

Na kraju je poručio da sve što radimo, radimo na našu štetu ili korist i da ne trebamo biti od onih koji kroz “ibadet” prizivaju Allahovu srdžbu nego ibadetom tražimo Allahovo zadovoljstvo i budimo poslušni našim predvodnicima.

Prethodni članakPet razloga zašto mašina za suđe ne pere dovoljno dobro
Sljedeći članakIvan živi sa tri žene, i ima samo jednu želju: “Želim imati pedesetero djece”