Žele jednu lista lijekova za sve u Federaciji BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je prihvatila inicijativu poslanika Senaida Begića (SDP) za izmjene i dopune federalnog Zakona o zdravstvenom osiguranju, u smislu da se umjesto trenutnih 11 zavoda, predvidi formiranje jedinstvenog federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, dok bi se kantonalni prestrukturirali u službe. Zaključak kojim Skupština ZDK-a pokreće inicijativu za izmjene i dopune federalnog Zakona o zdravstvenom osiguranju bit će dostavljen predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na dalje postupanje.

image

Senaid Begić/Muhamed Tunović

– Sama inicijativa je možda put do otvaranja mnogih političkih pitanja kad je u pitanju Federacija. Moj cilj je da kroz ovu inicijativu skrenem pažnju na rješavanje problema pacijenata iz ovog dijela BiH koji su zaista u diskriminirajućem položaju kada su u pitanju ostvarivanja njihovih prava. To što jedan pacijent ostvaruje u jednom kraju, ne znači da isto može da ostvaruje drugi pacijent u drugom kraju entiteta. To je direktno kršenje Ustava FBiH koji nam garantuje ista prava za sve stanovnike, kazao je Begić te dodao da je nepotrebno da ima 11 fondova i isto toliko esencijalnih listi lijekova.

Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva ZDK-a, podsjetio je da je na više ministarskih konferencija iznosio ovaj problem i predlagao isto rješenje, ali da je naišao na kritike iz pojedinih kantona, gdje su se resorni ministri pozivali na ustavno pravo.

Skupština je na današnjem nastavku zakljčcima prihvatila Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti za 2017. godinu, a potom i Informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

image

/Muhamed Tunović

Sjednica je održana u obnovljenoj velikoj sali Skupštine koja je od jučer ponovo u funkciji. U projekat modernizacije uloženo je oko 70.000 KM, pri čemu su, među ostalim, stvoreni uslovi za rad e-parlamenta i lakši rad novinarskih ekipa. Zastupnici će moći koristiti laptope, a naknadno će biti omogućeno preuzimanje tonskog i video signala iz skupštinske sale. Prema riječima Jasmina Duvnjaka, predsjedavajućeg kantonalne Skupštine, investicijom će biti ostvarene i finansijske uštede, jer su troškovi štampanja materijala, korištenja tonera, kao i slanja pošte iznosili na godišnjem nivou 71.000 KM.

Oslobođenje