“Zelene beretke” položile cvijeće: Porazili smo četvrtu najveću vojnu silu u Evropi

zz

Obilježena je 29. godišnjica od dešavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tada je, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo do vatrenog okršaja između Teritorijalne odbrane BiH i JNA.

Udruženje “Zelene beretke” i ove godine organiziralo je tradicionalno okupljanje i polaganje cvijeća za stradale u odbrani grada u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, danas ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu.

Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad, kazao je da su se okupili kako bi odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 29 godina.

Kazao je da je 2. i 3. maja JNA pokazala pravo lice i stavila se na stranu agresije, ali da su “Zelene beretke” i ranije znale šta se sprema iako su mnogi građani vjerovali u tu armiju.

– Drugog maja u ranim jutarnjim bivša JNA potpomognuta niškim specijalcima i paravnojnim formacijama i SDSa-a izvršila je žestok napad na Sarajevo i institucije države, napadnuto je Predsjedništvo, Pošta… Željeli su pokazati da ovakva BiH ne može opstati. Jedinice “Zelenih beretki”, Patriotske lige, MUP-a RBiH i ostale patriotske jedinice uspjele su poraziti četvrtu najveću vojnu silu u Evropi – rekao je, između ostalog, Alić.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u smrtno je stradalo sedam, a ranjeno je 14 osoba.

IZVORAvaz
Prethodni članakMasovna tučnjava u BiH, uhapšeno devet nasilnika
Sljedeći članakŽeljko Joksimović podijelio sreću zbog uspjeha kćerke Mine u inozemstvu: Bravo, ljubavi tatina