Zelenski poziva EU: Pošaljite nam avione, projektile ili očekujte dug rat

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) poručio je evropskim liderima da brzo povećaju snabdijevanje svojih snaga modernim oružjem, posebno mlaznim lovcima i raketnim sistemima dugog dometa, u suprotnom bi se trebali pripremiti za rat koji traje godinama.

Govoreći u vozu za Kijev nakon svoje treće posjete u dva dana ratom opustošenim područjima u blizini linija fronta na jugu i istoku Ukrajine, Zelenski je dao emotivan prikaz onoga što je vidio dok se obraćao na samitu okupljenih lidera Evropske unije u Briselu putem video veze, rekao je zvaničnik EU.

Preduzimanje mjera

U dugom i povremeno oštro sročenom obraćanju, Zelenski je u četvrtak rekao da je na EU kao bloku da preduzme mjere da obuzda Rusiju dok njena invazija na Ukrajinu ulazi u drugu godinu.

Iako je pozdravio nedavni plan EU da Kijevu pošalje milion artiljerijskih granata, nastavio je sa svojim zahtjevima za ratnim avionima i projektilima za koje vjeruje da će biti efikasniji u potiskivanju ruskih snaga.

Komentari Zelenskog predstavljali su neobično otvoren prikaz frustracije evropskim nacijama koje su donirale ukrajinske ratne napore.

EU ne žuri

On se također požalio da se čini da EU ne žuri da uvede dodatne sankcije Moskvi.

– Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše i pripremi za godine rata. U vašoj je moći da to spriječite – rekao je liderima EU.

EU je, rekao je ukrajinski lider, ta koja je odložila odluke o obezbjeđivanju dalekometnog naoružanja i modernih borbenih aviona, kao i u napretku pregovora o davanju njegove zemlje članstvu u EU.

Odlaganje prijenosa oružja 

– Poštovane kolege, zar ne smatrate da smo imali manje uspjeha nego kašnjenja u našim zajedničkim akcijama? Nažalost, to je slučaj. I Kremlj to vidi. Ne možemo stalno odlagati prijenos oružja našim vojnicima… potrebni su nam moderni avioni. Razgovarali smo o ovome. Postoji li zaista racionalna motivacija u kašnjenjima u vezi sa modernim avionima? Ne daj Bože da iko na svijetu vidi svoje gradove prazne zbog prijetnje terorističkim napadima, poput Kramatorska ili desetina drugih gradova Donbasa – rekao je Zelenski, osvrćući se na svoju posjetu linijama fronta.

Ne daj Bože da bilo ko vidi da se to dešava u njegovoj ili njenoj zemlji, dodao je. 

Avaz