Zelenski: Prvog dana ruske invazije poginulo 137 Ukrajinaca

Screenshot 2 87

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da je 137 ukrajinskih državljana, i vojnika i civila, poginulo danas, prvog dana masovnog ruskog vojnog napada. Zelenski je upravo potpisao dekret kojim se naređuje opća mobilizacija, javljaju svjetski mediji.

Pozivaju se svi vojni obveznici i rezervisti u zemlji da se priključe vojsci, prema uredbi koja će biti na snazi 90 dana. Svim muškarcima u dobi od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje.

Brojni stanovnici Kijeva noć provode u stanicama podzemne željeznice. Građani, od kojih su neki donijeli svoje kućne ljubimce, produžne kablove pa čak i zračne madrace, uglavnom su mirni.

Rusija je danas napala Ukrajinu i započela veliku invaziju koju su osudile zapadne zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden večeras se obratio naciji i najavio žestoke sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali je i rekao da SAD neće ratovati protiv Rusije.

“Danas ovlašćujem nove sankcije, nova ograničenja za izvoz u Rusiju. SAD nisu u ovome same, imamo koaliciju partnera i saveznika, tu su EU, Novi Zeland, Australija, Kanada itd. Ograničit ćemo mogućnost Rusije da posluje s našim valutama, ograničit ćemo njihovu sposobnost da budu konkurentni u ekonomiji”, rekao je Biden.

Evropsko vijeće danas je također usvojilo niz zaključaka o, kako stoji u saopćenju, “ničim izazvanoj i neopravdanoj vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”.

Kako su stoji na internet stranici Evropskog vijeće, ono “najoštrije osuđuje ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Snažne sankcije usvojila je Velika Britanija i druge zemlje.

S druge strane, Moskva je spremna pregovarati o uslovima prekida vatre s Kijevom, rekao je sekretar Kremlja Dmitrij Peskov. Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobivanju garancija neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svojoj teritoriji.

Riječ je o slovima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine, te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

Screenshot 2 85
IZVORKlix.ba
Prethodni članakUkrajinska vojska vratila kontrolu nad strateški važnim aerodromom
Sljedeći članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas