Zelenski upozorio: Ne radi se samo o nama, ako mi padnemo, Rusija ide dalje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je cijeli međunarodni poredak ugrožen ruskom agresijom na njegovu zemlju, naglasivši ako Ukrajina padne, da će Rusija ići dalje.

“Ne radi se samo o nama. Ako mi padnemo, Rusija ide dalje. Postoje zemlje s imperijalističkim ambicijama koje mogu poduzeti iste agresivne korake. To je vrlo opasno”, rekao je Zelnski u intervjuu za japanski list The Yomiuri Shimbun.

Upitan što bi trebalo učiniti da se spriječi takva invazija hegemonističke vojne sile, odgovorio je: “Samo poraz Rusije u ovom ratu.”

Od februara 2022., kada je započela ruska agresija, Zelenski je uložio napore da dobije podršku međunarodne zajednice. U intervjuu za Yomiuri naglasio je da im treba maksimalna pomoć.

“Pomozite nam da pobijedimo. To znači pomoći sebi da pobijedite”, bio je jasan u svojoj namjeri da apeluje na međunarodno javno mnijenje o potrebi podrške Ukrajini. Također je izrazio namjeru da od Japana zatraži diplomatsku podršku za “Kijevski sigurnosni sporazum”, novi sigurnosni okvir koji Ukrajina zagovara kako bi spriječila ponovnu invaziju na Ukrajinu.

Tenkovi će uskoro biti raspoređeni

Žestoka bitka između ukrajinskih i ruskih snaga nastavila se u Bahmutu, na istoku Ukrajine, uz sve više žrtava među Ukrajincima. Zelenski je naveo da nemaju municije.

“Nemamo municije. Za nas situacija na istoku nije dobra”, podvukao je.

Apelovao je na ubrzanje isporuke municije iz SAD-a i evropskih zemalja.

Očekuje se da će tenkovi koje su osigurale Njemačka i druge zemlje biti raspoređeni u borbi od aprila. Pokazao je svoju namjeru da ih rasporedi kako bi probili rusku vojnu odbrambenu crtu, rekavši “trebamo tenkove za deokupaciju Ukrajine”.

U Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim zemljama postoji zabrinutost da bi snabdijevanje Ukrajine oružjem mogla dovesti do eskalacije borbi. Međutim, Zelenski se suprotstavio toj tvrdnji ističući da bi volio da se ljudi prestanu plašiti prijetnji Ruske Federacije.

Oprezan prema kineskom prijedlogu

Zelenski je izrazio sumnju u kineski prijedlog od 12 tačaka, u kojima se ne spominje potpuno povlačenje ruskih trupa, niti povratak svih teritorija koje je Rusija zauzela. Iako se Kina promoviše kao aktivni “posrednik” za postizanje mira, skeptičan je na iskazanu namjeru Kine.

Zelenski je rekao da su suverenitet i teritorijalni integritet na prvom mjestu, jasno dajući do znanja da ne smatra prijedlog Kine stvarnim mirovnim planom.

Klix.ba