Zelenskij: Ukrajina će se oduprijeti i boriti jače od bilo koga drugog, ali sami protiv Rusije nećemo uspjeti

42425AB0 9410 4F5B 9BC7 362B5C0AABAE

Brutalni napad Rusije na Ukrajinu bjesni na više frontova, ali unatoč očajničkim molbama za većom međunarodnom pomoći, zemlja se s ofanzivom Moskve suočava uglavnom sama, rekao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij u svom novom obraćanju.

Ključni gradovi u Ukrajini napadnuti su s nekoliko strana u utorak, a Rusija je započela napade na zgrade u centru glavnog grada Kijeva i pojačala svoje bombardiranje drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova.

Čini se da je ruska vojska zauzela Kherson nakon teškog granatiranja, a video i objave na društvenim mrežama koje je potvrdio CNN pružaju nove dokaze da se Rusi kreću po gradu na jugu Ukrajine očito nesmetano.

No, dok su saveznici SAD-a i NATO-a pomagali Ukrajini dijeleći oružje, vojnu opremu i obavještajne podatke dok su uveli dramatične sankcije Rusiji, savez je do sada jasno stavio do znanja da ne planira slati vojnike u Ukrajinu, stav koji je ponovio američki predsjednik Joe Biden u svom obraćanju o stanju Unije u utorak.

Ukrajina, koja nije članica NATO-a, dala je žestok otpor, ali u rijetkom intervjuu iz bunkera u Kijevu u utorak, predsjednik Volodymyr Zelensky upozorio je da njegovoj zemlji, koja ima mnogo manju vojsku od Rusije, treba više pomoći da spriječi da se kriza širi Evropom.

“Razgovarao sam s Bidenom mnogo puta”, rekao je Zelensky za CNN. “I rekao sam im mnogo puta da će se Ukrajina oduprijeti i boriti se jače od bilo koga drugog, ali sami protiv Rusije nećemo uspjeti, rekao je Zelenskij.

raport.ba

42425AB0 9410 4F5B 9BC7 362B5C0AABAE
Prethodni članakTjestenina s piletinom i sirom za ručak
Sljedeći članakJe li Putin ozbiljno bolestan? Pet znakova koji ukazuju da nešto nije uredu sa ruskim liderom