Želite da podmladite svoju kožu: Ove namirnice brišu bore sa lica

Starenje je prirodni proces kojeg ne možemo da zaustavimo, ali ga svakako možemo usporiti. Lijepa i mladolika koža zavisi kako je njegujemo, ali i koju hranu jedemo. Evo koje bi namirnice definitivno trebalo što češće da viđamo u našim tanjirima.

1. Ovas

Ovas je idealna namirnica za doručak jer je prepuna aminokiselina i vitamina E koji njeguju kožu, ublažava posljedice pretjeranog izlaganja suncu i bori se protiv slobodnih radikala. Imajte na umu da blagodati ove žitarice nemaju instant kaše, već samo cjeloviti plodovi koji nisu prošli proces rafiniranja, pa ih svakako uključite u prvi obrok u danu.

2. Kafa

Rijetko ko ne započinje dan šoljom kafe. Omiljeni jutarnji napitak bogat je kofeinom koji stimuliše cirkulaciju i tako vas veoma brzi razbuđuje. Kofeinsko poticanje cirkulacije pozitivno djeluje i na prokrvljenost kože lica. Mljevena kafa, pak, odlično je abrazivno sredstvo i za pilinge iz kućne radinosti, kao i maske za regeneraciju kože i kose.

3. Sir

Ako želite da izbrišete nekoliko godina s lica, održavajte zube zdravima i bjelima. U tom zadatku pomoći će vam hrana bogata visokim količinama kalcijuma poput sireva i drugih mlječnih proizvoda. Kalcijum, naime, štiti i osnažuje zube, i podstiče proizvodnju pljuvačke koja sadrži prirodne supstance za borbu protiv bakterija i karijesa.

4. Grejpfrut

Jeste li znali da se većina krema za brisanje bora temelje na visokim koncentracijama vitamina C? Ovaj vitamin postiče rast kolagena koji je sastavni dio svog ljudskog tkiva, a posebno je važan za elastičnost kože. Vitamin C nalazi se u širokom spektru voća i povrća, a posebno u agrumima poput grejpa koji je odličan saveznik ljepote i mladolikosti.

5. Orah

Izglađivanju bora pridonosi grickanje ovih orašastih plodova prepunih omega 3 masnih kiselina koje su takođe poticatelji stvaranja kolagena u tijelu. Naime, upravo su suha koža i lomljivi nokti neki od glavnih posljedica nedostatka ovih važnih hranjivih tvari u tijelu. Imajte na umu da su orasi iznimno kalorična hrana, pa ograničite unos plodova na maksimalno 50 grama dnevno.

Prethodni članakBH Airlines: Od gotovo milionskog dobitka u 2012., do 12 miliona gubitka u 2014.!
Sljedeći članakNAJAVE DOGAĐAJA: Najbolji provod u gradu i ove sedmice u Starom satu