ŽELITE PRESTATI PUŠITI: Uradite to u sedam koraka

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

“Lako je prestati pušiti, ja sam to uradio stotine puta”, rekao je svojevremeno Winston Churchill.

Velika Britanija svake druge srijede u mjesecu obilježava Dan protiv pušenja, a ove godine taj dan pada danas, 11. marta.

Jeste li i vi među pušačima koji žele da prestanu pušiti, ali ne uspijevate?

Evo kako to možete uraditi u sedam koraka.

1. Donesite odluku!
Jedna od najtežih odluka pušačima je baciti cigaretu. U današnje vrijeme ljudi se, nažalost, čak više zbog financijske situacije umjesto zdravstvene odlučuju na prestanak pušenja. Možete sebe zamisliti kao nepušača; osobu koja se bavi fizičkim aktivnostima umjesto pušenja. Steknite niz novih navika koje ćete upražnjavati tokom dana koje će vam zamijeniti cigaretu. Uvedite rutinu trčanja navečer ili ujutro, prije odlaska na posao; dok vaši kolege gube dio radnog vremena na cigarete vi isto provedite istežući se. Važno je samo krenuti!

2. Cilj
Postavite si kratkoročne ciljeve. Pokušajte s prestankom na mjesec dana. Nemojte razmišljati kako više nikad nećete pušiti, ukoliko ste strastveni pušač i jako volite cigaretu. Kratkoročni ciljevi pomažu da ostanete fokusirani na ono što pokušavate postići, a kad jednom dosegnete taj cilj, zadajte si novi. Nakon nekoliko mjeseca nepušenja, biti će vam žao prekidati dobar niz, biti ćete ponosni na sebe i poželjet ćete nastaviti dalje!

3. Doskočite zamkama
Cigarete za vrijeme vožnje ili dok stojite u gužvi, neke su od najtežih za izbjegavanje. Nabavite si orašasto voće koje ćete uvijek imati uz sebe za kritične situacije. Odlučite se za pistaccio, lješnjake i kestene jer su najmanje kalorični i kad vas uhvati kriza – grickajte! Ritualne cigarete najčešće su razlog zbog kojih pušači puše i njih se naročito teško riješiti.

Umjesto rituala pušenja, nađite novi. Nakon ručka prošetajte, ujutro nakon doručka čitajte ili spavajte 20 minuta duže, istuširajte se i odjurite na posao iz jednostavnog razloga – nedostatak vremena za pušenje.

4. Organizacija
Ukoliko pušite kutiju cigareta dnevno, a cigareta gori prosječno sedam minuta, imate viška 2 sata i 20 minuta. Organizirajte si dnevni raspored tako da izgubite taj višak vremena. Upišite neki novi hobi, novu fizičku aktivnost. Važno je da je nova aktivnost, kako biste staru naviku zamijenili novom.

5. Psihički efekt
Nije lako riješiti se jedne od najvećih i najdostupnijih ovisnosti – ne budite prestrogi prema sebi i očekivati kako ćete se super osjećati, bar ne u prvo vrijeme. Ukoliko ne povećate fizičke aktivnosti, nećete imati gdje izbaciti iz sebe negativne emocije, zato je tjelovježba odlična.

Dozvolite si sve osjećaje koje imate, shvatite da radite na bitnoj stvari za svoju budućnost. Nervozu ublažite čajevima za smirenje, nikotinskim flasterima, jogom, šalicom toplog mlijeka ili čašom crnog vina prije spavanja. Važno je i da se nagradite.

Možete svakodnevno novac koji biste potrošili na cigarete, spremati u kasicu i na kraju mjeseca nešto kupiti za svotu koju ste uštedjeli. Kada vidite kolike se sve vrijedne stvari mogu kupiti, umjesto da odu u dim, biti će vam lakše ostati fokusiranima.

6. Kafići
Izbjegavajte odlaske u kafiće, bar u prvo vrijeme nakon prestanka pušenja. Mislimo na kafiće u kojima je pušenje dozvoljeno. Ne kaže se uzalud – “prilika čini lopova” – u društvu pušača i na mjestima s ustaljenim obrascem ponašanja, biti će vam teško riješiti se pušenja. Osim toga, previše slobodnog vremena prije će vas dovesti u napast da ponovno zapalite cigaretu.

7. Način života
Puno će vam pomoći ukoliko promijenite način života – kao što smo već napisali, proljeće je izvrsno vrijeme za novi početak. Počnite se zdravije hraniti, naučite nove recepte sa makrobiotičkim i organskim namirnicama, više vremena provodite u prirodi i meditirajući.

Odaberite fizičku aktivnost koja vam je dostupna – blizu radnog mjesta ili mjesta prebivališta, kako vas dug put i previše utrošenog vremena ne bi demotivirao i koja vam se sviđa, a nikad se njome niste imali prilike baviti. Zaokupljanjem nečim novim i zanimljivim olakšat će vam prebacivanje fokusa s cigareta.