Portal 072info

Želite ranije da se budite? Evo nekoliko savjeta…

prednosti-zdravog-spavanja

Jako teško vam pada ustajanje rano ujutro i ne znate sami, kako i na koji način da se oporavite, te da napokon ustanete odmorni. Evo u nastavku vam donosimo, nekoliko zanimljivih savjeta.

Idite na spavanje u isto vrijeme

Ukoliko odete na spavanje u isto vrijeme svaki dan, ujutro vam neće biti teško ustati iz kreveta. Vaše tijelo voli konstantnost, tako da se držite određenog rasporeda kada je riječ o spavanju. Pobrinite se da spavate najmanje sadam do osam sati kako biste imali dovoljno energije tokom dana.

Relaksirajte se prije spavanja

Morate steći naviku da na vrijeme ugasite kompjuter i TV, najmanje pola sata prije odlaska u krevet. Također, izbjegavajte jaku svjetlost, jer ona kao takva predstavlja smetnju za vaš mozak. Čitajte knjigu i popijte čašu toplog mlijeka kako bi se opustili prije spavanja.

Ne konzumirajte alkohol

Iako je u narodu popularno vjerovanje da će vas alkohol uspavati, konzumiranje alkohola ili kafe navečer vas može održati budnim i poremetiti vaš san. Nije loše popiti jedno piće za opuštanje, ali veće količine treba izbjegavati. Zato pazite ako želite ustati ranije, ne pretjerujte sa alkoholom

Izmorite svoje tijelo 

Vježbanje je pravi način da svoje tijelo pripremite za spavanje. Pobrinite se da vježbate sat ili dva prije spavanja. Osim toga, ukoliko vježbate nakon buđenja, mnogo bolje ćete se osjećati tokom dana, imat ćete više energije, volje za rad i same aktivnosti.

Tuširanje 

Tuširanje je najbolji način da započnete svoj dan. Na taj način pokrećete svoj nervni sistem, a tokom cijelog dana ćete biti puni energije, a pored toga osjećat ćete se dosta svježe i ugodno.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box