Portal 072info

Želite studirati u Italiji? Evo prilike za stipendiju

Državljani Bosne i Hercegovine i talijanski državljani s prebivalištem u BiH od 7. maja moći će aplicirati na neku od stipendija koje nudi Vlada Republike Italije za 2018/2019. akademsku godinu.

Za dobijanje stipendije neophodno je poznavanje italijanskog ili engleskog jezika, u ovisnosti od jezika na kojem će se održavati predavanja.

Stipendije su namijenjene onima koji namjeravaju studirati ili obaviti istraživanje u Italiji pri nekoj od institucija kao što su univerziteti, akademije, konzervatoriji, instituti za restauraciju, naučno-istraživački centri i laboratoriji, Nacionalna škola za kinematografiju, biblioteke, arhivi ili muzeji.

Dodjeljuju se za postdiplomske studije, kurseve AFAM (visoko obrazovanje iz oblasti umjetnosti, muzike i plesa), istraživačke doktorate i projekte sa akademskom supervizijom, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Također, moguće je aplicirati za stipendije za pohađanje kratkih kurseva talijanskog jezika, u trajanju od tri mjeseca, za koje je obavezno poznavanje samo osnova talijanskog jezika.

Za te stipendije mogu aplicirati i profesori talijanskog jezika, ali će se svi zahtjevi za stipendije razmatarati nakon eventualnog odustajanja dobitnika stipendije.

Studenti zainteresovani za ovu mogućnost treba da se registruju direktno na ovom portalu. Informacije koje odnose na način i uvjete za kandidaturu dostupne su i na web stranici Ambasade Italije www.ambsarajevo.esteri.it, odjel “Study in Italy”.

Fena

Podijelite članak