ŽELJEZARA ZENICA Traži se rješenje za penzionisanje

Zbog zaostalih dugovanja po osnovu uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje,grupa radnika Željezare Zenica u protekloj godini dana nije mogla ostvariti pravo na penziju.

Pošto se radi o preduzeću u kojem je država vlasnik kapitala,očekuje se pomoć federalne vlade.

Zbog kašnjenja u uplati doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje,grupa od 50-tak radnika Željezare Zenica ne može ostvariti pravo na penziju,potvrđeno je za RTV Zenica u Upravi ovog preduzeća. Pomoćnik direktora za opće,pravne i kadrovske poslove Željezare, Hajrudin Mehić napominje da je problem u ovom preduzeću nastao zabranom penzionisanja zaposlenika parcijalnim uplatama doprinosa. Nada se da bi u naredna dva mjeseca problem grupe radnika mogao biti riješen.

Predsjednik Sindikata Željezare,Esad Skomorac ističe da trenutno na penzionisanje čeka 60 radnika. Pri tome naglašava da bez obzira što danom penzionisanja,prestaju biti dio Sindikata,radnicima treba pomoći u rješavanju prava na penziju.

Željezara Zenica,kojoj je,nakon privatizacije prijeratnog metalurškog kompleksa,ostala većinom neproizvodna i uslužna djelatnost, trenutno ima 594 zaposlenika. Procjena je, da će do kraja ove godine pravo na penziju ostvariti nova grupa od 50-tak radnika. 

RTVZE

Prethodni članakCHAKOR: Najbolja dječija glumica u Indiji
Sljedeći članakFascinantni video: Ovako iz svemira izgleda grmljavina