‘Željezara” Zenica u stečaju obnovila proizvodnju kovane galanterije

Screenshot 3 41
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Preduzeće “Željezara“ Zenica, nad kojim je 2018. godine proglašen stečajni postupak, obnovilo je proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, čime žele pokazati da stečaj ne mora značiti i kraj preduzeća.

Kako je istakao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata tog preduzeća, u momentu proglašenja stečaja i borbe da se prema radnicima izmire obaveze, od stečajnog upravnika Mirze Jarića i Odbora povjerilaca tražili su da se „Željezara“ Zenica ne zatvori i ne “umrtvi“, nego “da se nešto pokrene, da se nešto pokuša“ kako bi sa biroa vratili radnike.

“Oni su se složili s našim prijedlogom. Prošlo je malo više vremena nego što je trebalo. Trebali smo i prije, ali, eto, sada su se stekli uslovi da Kovana galanterija počne sa probnim poslom. Da vidimo kako ćemo proći na tržištu s našim proizvodima. Uposleno je četiri-pet naših radnika, koji su i ranije radili u Kovanoj galanteriji”, napominje Halilović.

ČITAJ JOŠ:  BUDIMO HUMANI: Zeničaninu potreban krov nad glavom

Ističe da posla ima i da se nada da će to funkcionisati. Možda, kaže, uspiju oživiti i neke druge segmente preduzeća, prije sveg,a pogon za ishranu, kako bi ponovo sarađivali i hranili radnike komapnije “ArcelorMittal“ Zenica.

“Nama je cilj da radnici zarade samo sebi plaću, da se mogu izmiriti obaveze, da ne povlačimo pare sa računa i za te stvari. Ne treba nam nekakav profit. Dok bude tako, ova će radna jedinica i raditi”, najavljuje Halilović.

Napominje kako to preduzeće ima više od 120 miliona vrijednu imovinu, a da su državi dužni oko 35 miliona KM.

“Imovina se prodaje sporo. Prodajemo nešto stanova, poslovnih objekata…ali nije to to. Imamo neke kupce zainteresovane za Odmaralište ‘Bistričak’. To bi nam, možda, malo pomoglo”, kaže Halilović.

Nada se i prodaji Hotela “Internacional“, koji je već godinama zatvoren, a koji se prodaje za devet miliona KM. Napominje da preduzeće potražuje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 50 miliona KM, a Vlade Zeničko-dobojskog kantona 11 miliona KM te da bi, izmirenjem tih dugova, oni “riješili sve probleme i bili bogata firma“.

ČITAJ JOŠ:  Dobra vijest za vozače: Crnaja od sutra u podne otvorena za dvosmjerni saobraćaj

Uspjehu sa obnovom proizvodnje nada se i Zenaida Ljevaković, rukovodilac Službe za komercijalne poslove Kovane galanterije.

“Nas četvero je bilo na birou rada i angažovani smo da se pokrene posao. Zavisno od frekvencije posla, planirali smo zaposliti još uposlenika, naših radnika koji su na birou. Najbitnije je da dođemo do posla. Asortiman je širok: kovane ograde, stepeništa, balkonske ograde…”, napominje Ljevaković.

Preduzeće trenutno zapošljava oko 70 radnika, koji su, uglavnom, do sada bili angažirani samo na poslovima čuvarske službe, a plaće su im osiguravane iz sredstava koja prikupljaju iznajmljivanjem poslovnih prostora i hala.

ČITAJ JOŠ:  SDA Zenice neće dozvoliti narušavanje javnog interesa u Nemiloj

“Željezara’ Zenica ima potencijal. Ima još nekih 200-tinjak ljudi koji mogu da rade poslove koje su radili prije. Naravno, pametnim vođenjem i rukovođenjem treba stvoriti uslove i pretpostavke da se taj broj ljudi, koji će biti angažovani u proizvodnji, poveća”, ističe predsjednik Samostalnog sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović.

On se također raduje pokretanje proizvodnje u nekadašnjem gigantu te napominje da zenička “Željezara” redovno aplicira na sve javne pozive “za uvezivanje radnog staža”, koje raspisuje resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pa, uglavnom, svi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje i ostvare to pravo.

Nažalost, dodaje, takav slučaj nije s radnicima preduzeća koja su u procesu stečaja likvidirana, jer za njih, kaže, uglavnom više nema ko i da aplicira na javne pozive za uvezivanje staža.

GODISNJICA
MARKETING