Željeznicama FBiH blokirani svi računi

Poreska uprava FBiH blokirala je transakcijske račune Željeznice Federacije zbog 182.380.414,80 KM neizmirenih obaveza, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Transakcijski računi blokirani su 15. januara zbog neizmirenih obaveza Željeznica po osnovu doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate za period od 2001. do 2014. godine.

Uzrok nastalih poreskih dugovanja je neispunjavanje obaveza Vlade FBiH prema Željeznicama, a prije svega nesprovođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji ovog preduzeća prema kojem je Vlada preuzela na sebe obaveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine.

U Željeznicama ističu da se isti ovaj zakon, koji je donesen i za rudnike u FBiH, u potpunosti primjenjuje, da su oni stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druga javna preduzeća na koje se primjenjuje taj zakon, te da im je samo po tom osnovu Vlada dužna 179 miliona KM.

Zbog tih razloga Željeznice posluju u izuzetno otežanim uslovima, te upozoravaju da neće biti u mogućnosti ispunjavati svoje dospjele obaveze, što može dovesti u pitanje ne samo njihov opstanak, već dovesti i do kolapsa privrede i svih privrednih subjekata naslonjenih na njihov rad.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije i moguće posljedice, Uprava Željeznica poziva sve nadležne organe da se uključe u rješavanje ovog problema.

Srna