Portal 072info

Željeznice FBiH pred gašenjem

Niti jedan od ozbiljnih problema koji pogađaju “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” (ŽFBiH), kao što su mali broj putnika, zapuštena infrastruktura, nasumična ulaganja ili nesposobno rukovodstvo, ne mogu se uporediti s posljedicama koje bi mogla prouzrokovati blokada računa od strane Porezne uprave FBiH.

Blokada računa dovest će u pitanje opstojnost kompanije, ali će u još veću dubiozu gurnuti nesretne radnike, koji već godinama strahuju za posao.

I revizorski izvještaji su pokazali da je u prošloj godini kompanija “Željeznice FBiH” imala gubitke od 34 miliona KM, a sad i Poreznoj upravi FBiH za doprinose radnicima duguje više od 183 miliona KM.

Vlada je dala rok od 30 dana resornom ministarstvu i Upravi ove kompanije da pripreme materijal za tematsku sjednicu, ali je pitanje da li u potpunoj blokadi radnici i kompanija mogu čekati još 30 dana i šta će to značiti za privredne subjekte koji ovise o “Željeznicama FBiH”. Bit će prinuđeni da traže alternativu i to će, na koncu, u potpunosti uništiti još jednu kompaniju koja je dijelom još u vlasništu FBiH.

Sve navodi na pretpostavku da je nekima u interesu potpuna propast “Željeznica”, jer nikada na dnevni red federalnog parlamenta nije došao Prijedlog zakona o prevozu naftnih derivata u FBiH.

Iako je najsigurniji i najisplativiji prevoz naftnih derivata željeznicom i ako to praktikuje većina zemalja u Evropi i okruženju, u FBiH naftne derivate prevoze kamionima.

Izgleda da je bolje uništavati ionako loše ceste teškim kamionima, plaćati više prevoz, da bi bolje bilo pojedincima, nego pomoći jednoj kompaniji da stane na noge i počne poslovati sa dobitkom, koji će državi omogućiti profit. Nažalost, ovakvim odnosom vlasti u FBiH prema “Željeznicama FBiH” potoji velika mogućnost da više od 2.000 radnika ostane bez posla.

Nezavisne

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box