“Željeznice FBiH” prošle godine prevezle osam miliona tona tereta

z 5

“Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” prevezle su tokom 2021. godine 8.004.760 tona robe, što je za 272.806 tona više u odnosu na 2020. godinu.

Nesmetano funkcioniranje energetskog sektora

– Osnovne vrste sirovina koje Željeznice FBiH prevoze za domaće i inostrane partnere su: ugalj, koks, soda, šećer, so, pšenica, kafa, nafta, mazut, papir, drvo, petrol, koks, gips, kamen, željezna ruda, staro željezo, građevinski materijal, kao i druge vrste roba koje se prevoze u kontejnerima – rekli su iz “Željeznica FBiH”.

“Željeznice FBiH” su, kako dodaju, osigurale nesmetano funkcioniranje energetskog sektora u BiH redovnim snabdijevanjem termoelektrana Tuzla i Kakanj potrebnim količinama uglja iz rudnika u FBiH.

Također, osiguran je nesmetan protok roba u izvozu i uvozu za kompanije: “Arcelor Mittal” Zenica, GIKIL Lukavac, “Sisecam soda” Lukavac, “Natron Hayat” Maglaj, “Cementara” Kakanj, “Cementara” Lukavac, “Belisar-Studen agram” Brčko, “Holdina” Sarajevo, “Hifa oil” Tešanj, “Vispak” Visoko, “Solana” Tuzla, “Penny” Sarajevo, “Alternativa” Sarajevo, “Cibos” Ilijaš, “Fortin” Tešanj, “Modernizacija” Gračanica, “MGV gradnja” Zavidovići i druge korisnike željezničkih usluga sa kojima imaju ugovorenu saradnju.

NIje bilo potpune obustave putničkog saobraćaja

U putničkom saobraćaju “Željeznice Federacije BiH” prevezle su prošle godine 190.333 putnika, što je više za 67.755 putnika u odnosu na 2020. godinu, kada je prevezeno 122.578 putnika.

– Na povećanje prijevoza putnika utjecalo je uvođenje nove linije Sarajevo- Pazarić, ali i činjenica da tokom 2021. godine nije dolazilo do potpune obustave putničkog željezničkog saobraćaja, kao što je to bio slučaj u proljeće 2020. godine – navode iz “Željeznica FBiH”.

IZVORAvaz
Prethodni članakDOKLE VIŠE: Sve je jasnije da se sprema novi udar na ionako težak životni standard građana
Sljedeći članakMunir Kazagić uživa u svom poslu: U plasteniku s cvijećem nekad provede i cijelu noć