Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine dobit će 22 miliona maraka

voz

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila Program utroška sredstava tekućeg transfera – subvencije javnim poduzećima, namijenjenog Željeznicama FBiH za 2021. godinu, u iznosu od 22 miliona KM.

Od ovoga je za Željeznice Federacije BiH planirano 21.500.000 KM. Od toga, 19.400.000 KM namijenjeno je za financiranje održavanja željezničke infrastrukture, 2.000.000 KM za sufinanciranje putničkog i 100.000 KM za sufinanciranje željezničkog kombiniranog prometa.

Preostalih 500.000 KM predstavlja sudjelovanje Federacije BH u financiranju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Svrha usvojenog programa je provedba Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa, na osnovu kojeg Federacija BiH financira održavanje željezničke infrastrukture i sufinancira željeznički putnički i kombinirani promet.

Također, na temelju Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavi zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije financira rad BŽJK.

Federalna vlada je danas dala saglasnost na odobravanje izvještaj o poslovanju Željeznica FBiH d.o.o Sarajevo za 2019. godinu, te odobrila Rebalans plana poslovanja ovog javnog poduzeća za 2020. godinu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakHrvatski analitičar Nenad Bakić: Ovaj val korone u BiH je pri samom vrhu
Sljedeći članakMladoj majci potrebna pomoć za liječenje u Turskoj