Portal 072info

ŽELJEZNO POLJE: Morao sam ukloniti svoju kuću koja je na klizištu!?

Kuća Sadudina Tutnjića, uz čiju se fotografiju javnost upoznala sa svom strahotom i razmjerima posljedica katastrofalnih klizišta koja su pogodila taj kraj u maju prošle godine, ovih dana ponovo je u fokusu. Početkom februara Općina Žepče izdala je rješenje kojim se od vlasnika traži da zbog potencijalne opasnosti po stanovnika ukloni kuću o vlastitom trošku.

Šok i trauma

U rješenju je navedeno da će, u protivnom, rušenje biti izvršeno prisilnim putem, a na teret vlasnika. Poznat kao borac za prava stanovnika Željeznog Polja koji su ostali bez domova u prošlogodišnjim nepogodama, Tutnjić smatra da je upravo zbog toga izložen revanšizmu općinske vlasti.

– Od svih oštećenih objekata samo meni je izdato takvo rješenje. Finansijski nisam u mogućnosti to uraditi, ali ne smijem ni i iz sigurnosnih razloga, jer je približavanje kući opasno. Da ne govorim o tome kakav je to šok i dodatno traumatiziranje mene i moje porodice – navodi Tutnjić.

Ovaj 60-postotni RVI i hranitelj sedmeročlane porodice takav potez Općine smatra otvorenim revanšizmom i pokušajem da se ušutka svako ko digne glas protiv arogancije dobro plaćenih birokrata. U prilogu tome ide i činjenica da je, kako kaže, neopravdano izostavljen sa spiska za dodjelu državnog zemljišta za gradnju novog doma.

Ostvarili pravo

– Prilikom razmatranja mog zahtjeva za dodjelu zemljišta Općina je načinila niz propusta, od broj članova domaćinstva, spratnosti kuće, pa do posjedovanja zemljišta pogodnog za gradnju. Ja sam jedan od osam suvlasnika parcele koja se nalazi izvan naselja, bez infrastrukture i kao takva nije pogodna je za gradnju. Ali, i drugi čije su kuće stradale imaju slične parcele pa su ipak ostvarili pravo na dodjelu državnog zemljišta – navodi Tutnjić.

On ističe da se nije javio na općinske konkurse za dodjelu zemljišta jer je u startu diskvalificiran dokumentom u kojem se navodi da posjeduje parcelu.

Šta kažu u Općini

Brigita Lovrić, pomoćnica načelnika općine Žepče za graditeljstvo i prostorno uređenje, smatra da je rješenje o rušenju objekta, koje je izdato na zahtjev MZ i Općinskog vijeća, “napisano u skladu sa zakonom i evidencijom s terena”. Dodaje da je Tutnjić na rješenje podnio žabu nadležnom kantonalnom ministarstvu.

– Tutnjić se nije prijavio na javni konkurs, a da je aplicirao, komisija bi izašla na teren i utvrdila je li zemljište koje posjeduje pogodno za gradnju – kaže Lovrić.

avaz.ba

Podijelite članak