Portal 072info

Željezno Polje | Odobren projekt ‘SafEarth’: Kreće rješavanje pitanja klizišta u regiji

Razvojna agencija Žepče, u svojstvu partnera,  je otpočela implementaciju projekta pod nazivom “Transnational advanced management of land use risk through landslide susceptibility maps design”- u prijevodu “Međudržavni projekt  – izrada karata podložnosti na klizanje kao temelj smanjenja geoloških rizika prilikom prostornog planiranja”.

Vodeći aplikant je Hrvatski geološki institut iz Zagreba, dok su partneri Razvojna agencija Žepče, JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice i Rudarsko Geološko Građevinski Fakultet iz Tuzle.

Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.

Glavni cilj projekta je raditi zajedno na riješavanju pitanja klizišta u regiji. Poznato je da su jedne od posljedica klimatskih promjena vremenske neprilike i poplave, što posljedično dovodi do nestabilnosti tla. Mnoge zone klizišta nalaze se u gusto naseljenim područjima koja izravno ugrožavaju ljude i imovinu. S obzirom na ovaj visoki rizik, cilj projekta je identificirati i klasificirati ta područja projektiranjem i izradom zemljopisnih karti osjetljivosti (LSM), kojesu priznate kao jedan od prioriteta u upravljanju i sprječavanju rizika.

Glavni rezultati ovog projekta bit će izrada LSM kroz konkretna primijenjena istraživanja koja će biti dostupna online široj javnosti. LSM će imati praktičnu primjenu informiranja lokalnoj upravi i građanima u područjima kao što su prostorno planiranje, zaštita ljudskog zdravlja, biološke raznolikosti i prirode. Ove se karte namjeravaju upotrebljavati prije većih ulaganja pojedinaca, općina, privatnih tvrtki, kao i velikih investicija od državne važnosti.

U sklopu projekta safEarth bit će provedeni infrastrukturni radovi na sanaciji dijela putne infrastrukture i potpornih zidova u općini Žepče, na lokaciji Željezno Polje. Tijekom provedbe projekta biti će nabavljena oprema za praćenje građevinskih radova, kao što su TST, dron i GPS uređaji koji će prikupljati podatke za pripremu mapa.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 974.695,50 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Akta.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box