Portal 072info

ŽELJEZNO POLJE: Osam sati berbe na vrelinama za 14 KM

Uzgoj jagodičastog voća za oko 4.000 stanovnika Željeznog Polja kod Žepča  predstavlja osnovni posao i jedini izvor zarade.

Dvije marke

Iako su mnogi smatrali da, nakon prirodne katastrofe i majskih poplava 2014. godine, život za porodice koje su pretrpjele ogromnu štetu prestaje, danas je ovo selo jedna od uspješnijih priča o poljoprivrednoj proizvodnji u državi.

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je ovo mjesto, gdje smo se uvjerili da skoro svi imaju svoje malinjake ili uzgajaju popularne jagode. U mjestu Jezera nalaze se plantaže jagoda na prostoru od 20 dunuma.

Uprkos činjenici da je jučer bio upaljen žuti meteoalarm zbog visokih temperatura, to nije spriječilo berače da zarade. Gajba je, kažu, dvije marke.

Prema riječima šefa poslovnice „Naturfooda“ Mustafe Efendića, koliko berači uspiju nabrati, toliko zarade.

– Radi se od 7 do 17 sati, uz podnevnu pauzu. Iako je sve teže pronaći berače, na Jezerima ih svaki dan ima 25, najviše žena i srednjoškolaca – govori on.

Svi oni rade kako bi zaradili za džeparac i život. Među njima je i 19-godišnja Sumeja Efendić.

– Radim već dvije godine i moram priznati da sam zadovoljna. Bude teško kada su visoke temperature, ali zaštitimo se šeširima, kačketima. Za jedan dan uspijem nabrati sedam gajbi, odnosno zaraditi 14 KM – govori Efendić.

Sumeja kaže da je zadovoljna  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Sumeja kaže da je zadovoljna Foto: (Avaz)

Ponekad zapjevaju

Više od osam sati u plantaži, na koljenima i na suncu, mještani Željeznog Polja nastoje kratiti razgovorom, ponekad zapjevaju, a neki ponesu i slušalice pa slušaju muziku.

Musfata Efendić: Sve je teže pronaći berače - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Musfata Efendić: Sve je teže pronaći berače Foto: (Avaz)

Teško je na suncu, ali niko ne pita

Zbog niskih otkupnih cijena, sve je manje zastupljena malina. Kako pričaju vlasnici plantaža, ako ove godine cijena bude loša, prestaju se baviti malinarstvom.

– Sedam godina radim malinu na dva dunuma. Prošla i pretprošla godina bile su katastrofa, ništa nismo zaradili. Berem s porodicom, nadajući se da ćemo nešto zaraditi. Teško je na suncu, ali niko ne pita, moramo brati, inače propadne – kaže Ismet Kapić.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 571
    Shares

Počitajte još

Sezona malina u Željeznom Polju: Berači su otišli van BiH, a ovo bi mogla biti presudna godina

072info

Mještani Željeznog Polja cijelu noć spašavali kuće od plavljenja

Redakcija

Zimska idila u Željeznom Polju (FOTO)

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box