Portal 072info

Željezno Polje: Selo koje godišnje na malinama zaradi čak tri miliona KM

Uzgoj maline danas je osnovni posao za skoro svaku porodicu u Željeznom Polju kod Žepča, gdje vrijedni mještani upravo vlastitim trudom i radom prehranjuju svoje porodice.

Iako su mnogi smatrali da nakon prirodne katastrofe koja je sredinom maja 2014. godine pogodila Bosnu i Hercegovinu, a naročito Željezno Polje, izvor egzistencije za brojne porodice koje su pretrpjele ogromnu štetu nestaje, danas je ovo selo jedna od najuspješnijih priča o poljoprivrednoj proizvodnji u državi.

Preporođeno selo

Da je tako, uvjerili smo se i sami. Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je Željezno Polje, gdje smo, uprkos temperaturama iznad 30 stepeni, zatekli vrijedne mještane u berbi malina.
Među njima je i mladi Harun Efendić, kojeg smo zatekli s prijateljem kako na ekstremnim temperaturama bere plodove svog rada.

gotovo-svaki-pedalj-zemlje-pretvoren-u-malinjak

Skoro svaki pedalj zemlje pretvoren u malinjak

– Već dvije godine imam svoj malinjak. Zadovoljan sam zaradom koju ostvarimo, dovoljno da imamo za život. Ova godina nešto je lošija zbog nevremena koje je ubilo malinu, ali ne žalim se – govori on.

Osim Efendića, čak njih 90 posto preživljava zahvaljujući malinama. Kako nam pričaju mještani, kada je prije više od 15 godina organizirana proizvodnja maline u ovom selu, niko nije mogao ni slutiti da će uzgoj ovog jagodičastog voća preporoditi selo sa oko 5.000 porodica. Ako je dobra sezona, tvrde da uspiju zaraditi čak tri miliona KM.

Solidna cijena 

Samo prošle godine malinjak sinova Fatime Nadžak proizveo je tri tone maline. Kako nam priča, od prodate maline zaradili su čak 10.000 KM.

– Prošla sezona bila je odlična. Uspjelo se itekako zaraditi. Ove godine nešto je lošije, ali ne odustajemo. Zadovoljni smo – kaže Fatima dok bere maline sa svojim unukama.

Kaže, ustanu u pet sati i maline beru sve do 14, a onda bježe u hlad. Za to vrijeme uspiju nabrati 37 gajbi.

Prolazeći Željeznim Poljem nemoguće je ne primijetiti da je skoro svaki pedalj zemlje postao malinjak u kojem vlasnici prkose suncu i graškama znoja berući plodove, nadajući se da će otkupljivači ponuditi solidnu cijenu koja neće potcijeniti njihov trud i uloženi novac.

fatima-nadzak-s-unukama-bere-maline3

Fatimi Nadžak u berbi pomažu unuke (Foto: J. Hadžić)

Ne mogu naći radnu snagu

salim-efendic-ne-moze-naci-radnu-snagu-za-berbu

Salim Efendić: Berači traže više dnevnice

I porodica Salima Efendića zarađuje za život upravo od malinjaka. Biznis je to koji, kažu, njeguju već tri godine. Imaju problem jer ne mogu pronaći radnu snagu za berbu.

– Potrebno je radne snage, ali je nema. Neće ljudi da rade, traže više dnevnice. I što bismo doveli ljude sa strane, nemamo ih gdje smjestiti. Tako smo primorani brati sami sebi, pa koliko može, toliko i radimo. U principu, zadovoljni smo – kaže Efendić.

Avaz.ba

Podijelite članak