Željezno Polje| Vrijedne ruke: Iz kućne radinosti već izašlo više od 1.000 maski

Podijelite vijest

Članice Udruženja „Zlatne niti“ iz Željeznog Polja kod Žepča, zbog nedostatka zaštitnih maski na tržištu, šiju zaštitne maske u svojim kućama. Budući je svako okupljanje rizično, članice ovog vrlo aktivnog udruženja odlučile su se na ovaj vid pomoći onim osobama kojima su maske neophodne, a ne mogu ih na tržištu nabaviti. 

Šile besplatno

Prema riječima predsjednice Udruženja Sabine Efendić, repromaterijal su imale od prethodnih projekata te su ga odlučile utrošiti u izradu maski.

– Na početku smo šile besplatno, dok pojedinci nisu počeli da insistiraju da plate trud i materijal, pa smo se dogovorile da cijena maske bude simbolično 1 KM, a dobiveni novac da utrošimo u nabavku novog materijala – kaže Efendić.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Dodaje kako su uz sve narudžbe uspijevale donirati 100 maski i za Crveni križ, 100 maski za dijalizne bolesnike žepačke općine, te 50 za mještane sela Šahmani, a nešto što je podijeljeno i predstavnicima MZ Željezno Polje.

Vrijedne članice  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Vrijedne članice

U Udruženju ističu kako narudžbe neprestano pristižu. Zbog potražnje u pomoć sa materijalom su im priskočili i predstavnici MZ Željezno Polje koji su i sami tražili da se za potrebe MZ sašije oko 150 maski.

Članice kažu kako imaju malo problema sa isporukom materijala i sašivenih maski, jer ih rade iz više sela, a dvije žene šiju u Begovom Hanu. Ipak, nekako se uspijevaju organizirati te eventualne probleme rješavaju u hodu.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Na ovim poslovima trenutno je angažirano 16 žena, a mašine za šivanje zbog potrebe nosile su iz Udruženje kućama kako bi posao bio na vrijeme završen i roba isporučena onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnija, a to su hronični bolesnici i stare osobe. Vrijedne ruke Udruženja „Zlatne niti” do sada su sašile više od 1.000 maski.

Mala pomoć

Članica udruženja Aiša Zahirović-Delić, koja je i sama dijalizni pacijent, predala je medicinskom osoblju Dijaliznog centra u Žepču 100 besplatnih zaštitnih maski.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

– Ovo je samo mala pomoć, našeg udruženja dijaliznim pacijentima, koji su zbog specifičnosti oboljenja prinuđeni da po nekoliko puta mjenjanu zaštitne maske, a koje je trenutno teško nabaviti na tržištu – istakla je Zahirović-Delić.

Avaz


Podijelite vijest