t 62
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će Institut i dalje pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude pogoršanja davati prijedloge za modifikaciju postojećih mjera i predlagati nove.

Zeljković je poručio da zdravlje treba da bude na prvom mjestu, te pozvao građane da praznike proslave u krugu porodice, kao i na solidarnost prilikom poštivanja mjera.

Stabilizacija epidemiološke situacije

– Najveći dio građana se pridržava mjera i to treba nastaviti. Virus se brzo širi, posebno ako se ne poštuju mjere – napomenuo je Zeljković.

Navodeći da u nekim zemljama potpuno zatvaranje, nije dalo rezultate kada je riječ o boljoj epidemiološkoj situaciji, Zeljković je istakao da je najbolje raditi na više nivoa, odnosno pratiti i predlagati mjere koje su sprovodive među samom populacijom.

– Kontrolni organi rade svakodnevno, ali nije cilj kažnjavanje, nego edukacija stanovništva kada je riječ o primjeni mjera – rekao je Zeljković večeras za RTRS.

On je naveo da Institut svakodnevno analizira epidemiološku situaciju i da su u skladu sa tim predlagali mjere.

– Ono što možemo reći jeste stabilizacija epidemiološke situacije kada je riječ o lokalnim zajednicama, a samim smanjenjem broja pozitivnih na virus korona imamo manje opterećenje na zdravstveni sistem – rekao je Zeljković.

Odgovornost pojedinca

On je naglasio da je u ovoj situaciji najvažnija odgovornost pojedinca, a cilj je tokom narednih praznika zadržati situaciju i ući u mnogo bolju polovinom, odnosno krajem januara.

Zeljković je rekao da je cilj smanjiti broj pozitivnih osoba na dnevnom nivou, a samim tim i pritisak na domove zdravlja i bolnice, nakon čega se, kako je naveo, smanjuje i pritisak na građane kada je riječ o mjerama.

Avaz