Portal 072info

Zemaljski muzej BiH danas otvara vrata

Simboličnim skidanjem dasaka s vrata, danas će, nakon gotovo tri godine, ponovo biti otvorena vrata Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Otvaranju muzeja prethodit će potpisivanje memoranduma o finansiranju i preuzimanju dugova sedam institucija kulture od državnog značaja.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić kaže kako je nakon tri godine pravnih i političkih procesa, konačno iznađena neka vrsta rješenja finansiranja ove institucije.

Zemaljski muzej u saradnji sa Centrotransom, povodom ponovnog otvaranja Muzeja, organizirao je danas besplatan prevoz i ulaz za sve građane u Kantonu Sarajevo.

Danas, nakon zvaničnog protokola, svi zainteresirani građani imat će mogućnost da se besplatno, autobusima Centrotransa prevezu do Zemaljskog muzeja i to iz Vogošće, Hrasnice i Dobrinje s polaskom u 15 sati.

Zemaljski muzej BiH poziva sve zainteresirane građane da svojim dolaskom podrže ponovno otvaranje najvažnije kulturne institucije u BiH.

“Uz pomoć Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te federalnih i kantonalnih vlada, zaokružili smo prvu finansijsku konstrukciju za ovu godinu, a potpisivanjem memoranduma država će biti obavezana da redovno i stabilno finansira Muzej u 2016. godini”, pojasnio je Busuladžić.

On je izrazio nadu da će takav sistem finansiranja zaživjeti i da će se konačno normalizirati stanje u Zemaljskom muzeju.

Bogatom kulturno-umjetničkom programu će, između ostalih, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, američka ambasadorica u našoj zemlji Maureen Cormack, federalni premijer Fadil Novalić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

bhrt.ba

Podijelite članak
Holler Box