Portal 072info

Zemlja bogata naftom u kojoj su pitka voda i struja luksuz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Venecuele bježe pred teškom ekonomskom situacijom, suočeni s nestašicama hrane, lijekova i osnovnih dobara.

“Ne želimo ići, ali moramo jer umiremo. Nema svrhe da nam se šalje novac jer ne možemo kupovati pošto su cijene svakim danom sve veće i veće. Ovo nije život”, kazala je Arecely Pocaterra, migrantica iz Venecuele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ekvador je otvorio humanitarni koridor. Hiljade stanovnika Venecuele žure prema peruanskoj granici, prije nego što Peru pooštri propise koji će otežati ulazak u ovu južnoameričku državu.

“Posljedice krize uzrokovane unutrašnjom destabilizacijom u Venecueli tiču se cijelog svijeta. Nehumano je ne dopustiti milionima ljudi da napuste državu koju pogađa velika ekonomska kriza i gdje je izuzetno nestabilna politička situacija”, ocijenio je Jose Valencia, ministar vanjskih poslova Ekvadora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U skladu s novim propisima, oni koji pokušaju emigrirati u Peru, morat će da imaju validne pasoše, iako im je do sada bio omogućen ulazak samo sa ličnom kartom. Za samo dobijanje termina za predaju zahtjeva za pasoš čeka se mjesecima.

“Dobiti pasoš u ovom trenutku je izuzetno teško. Oni koji ga nemaju su u velikoj nevolji jer je glavni prolaz za migrante zatvoren. Čak i ako pokušate izvaditi pasoš i platite 100 američkih dolara, često budete žrtva prevare i zapravo i ne dobijete pasoš”, poručio je Norby Delgado, migrant iz Venecuele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, vlasti u Venecueli su pozvale građane da se vrate u matičnu državu.

“Svi oni koji se žele vratiti su dobrodošli. Potrebni su nam, a ako se vrate u relativno kratkom roku vidjet će pozitivne efekte novog ekonomskog plana”, poručio je Jose Rodriguez, ministar informisanja te zemlje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oformit će specijalni tim za koordinaciju regionalnog odgovora na venecuelansku krizu, dok će Ekvador biti domaćin samita u septembru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svjedoci smo izuzetno uznemirujućih fotografija koje su se pojavile u posljednih nekoliko dana. Pozivamo na poštovanje izbjeglica. Rastuća stigmatizacija onih koji su bili prisiljeni pobjeći ugrožava napore za njihovom integracijom. Solidarnost je ključ”, kazao je Andrej Mahečić iz UNHCR-a.

Portparol IOM-a Joel Millman smatra da situacija u regiji ukazuje da je tim zemljama potrebna pomoć u suočavanju s izbjegličkom krizom.

“U regiji se stvara krizna situacija kakvu smo viđali u drugim dijelovima svijeta, posebno na Mediteranu. Teška situacija veoma brzo se može pretvoriti u kriznu situaciju i mi moramo biti spremni za to.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 2014. godine više od dva miliona stanovnika napustilo je Venecuelu, a MMF predviđa da bi inflacija do kraja godine mogla dosegnuti milion posto. U naftom bogatoj regiji pitka voda i struja u 21. stoljeću postali su luksuz.

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME