Portal 072info

Zemlja iz snova: Katar

Doha-Qatar-5

Katar je kraljevina na Arapskom poluotoku i Perzijskom zaljevu. Ima oko 700 hiljada stanovnika a površina je 11.000km kvadratnih. Ni po čemu se ne razlikuje od drugih zemalja sa Arapskog poluotoka osim što ostavlja bez daha, i sve je ekstravagantno. Doha je prijestonica ovog emirata koja nema bogatu historiju ali će je imati u budućnosti. U Dohi živi oko 300 hiljada stanovnika gdje se nalaze najbogatije kolekcije knjiga i najskupocjenije slike slavnih umjetnika, kao i najvredniji primjerci iz islamske umjetnosti.

Stanovnici ove male bogate zemlje do sredine pedesetih godina prošlog vijeka živjeli su od ribarenja. Tada je većina stanovnika živjela na sjeveru zemlje do trenutka kada su pronađene ogromne rezerve nafte i gasa kada se svi sele na jug. Sada Katarani žive kako hoće i žele, a ostali useljenici  kako mogu jer Katar ima dovoljno gasa za sve. Novi emiri su odlučili od Dohe napraviti regionalni hab-centar i da svako u to kraljevstvo može svratiti.

Za Kataranina koji ima samo jednu kuću, jednu ženu i jedan auto smatra se da je siromašan čovjek. Kada se odluče na izgradnju kuće, dozvolu dobiju za samo jedan dan, a polovinu uloženog novca vraća država. Katar je država u kojoj se ne plaća porez pa mnogi stranci idu tamo da rade, iz svih država svijeta, pa tako i iz Bosne i Hercegovine.

Jedina mana življenja u Kataru je nemogućnost dobijanja pasoša, bilo da ste živjeli godinama tamo, udali se, rodili dijete…A pošto stranac u zemlji ne može da bude vlasnik nekog posjeda, država se dosjetila još jedne ideje, a to je izgradnja vještačkih ostrva u Dohi na kojima samo stranci kupuju stanove. Takvo je i novo naselje, napravljeno u obliku školjke poznatije kao „ Perla“ koje je nabacano luksuznim šoping centrima, skupim jahtama i modernim soliterima.

Muškarci u Kataru mnogo drže do sebe, obučeni su u savršeno bijele haljine, uvijek uredno obrijani i dotjerani. U Kataru vlada kult ljepote i sporta, pa tako da ako ulicom prođe malo puniji muškarac znaju da je iz neke druge zemlje.

Svi Katarani žive u kućama a stranci u stanovima. Stan koji može da se uzme u najam ide za oko 700 dolara, a za kupovinu istog stana vam je potrebno oko pola miliona dolara. U pomenutoj „Perli“ u luksuznim soliterima za strance živjet će oko 50.000 stranaca, a gradi se još novih naselja.

U Dohi se nalazi još jedna atrakcija, a to je šoping mol poznatiji kao „Velađo“ koji je kopija Venecije. Dužinom Grand kanala nalaze se radnje poznatih svjetskih brendova i klizalište. Sada se gradi i snježni park kako bi mali Katarani uživali u snijegu. Inače ogromna je korist od šoping molova u Kataru, ljeti je temperatura 50 stepeni i molovi su jedino mjesto gdje mogu boraviti, jer disanje preko dana je nemoguće i svaki dio, ali baš svaki je klimatizovan pa čak i autobuska stajališta.

Katarani imaju i hotel za konje u kojem se nalazi više od 500 konja iz svih krajeva svijeta, koji borave u luksuznim boksovima sa skupocjenom opramom. Trke se održavaju od oktobra do maja, kada je i špica sezone u Kataru. Konji su inače omiljena zabava šeika Hamada bin Kalife koji je osnovao moderni Katar, a on je u junu presto predao svom sinu, šeiku Tamimu koji ima samo 33 godine i najmlađi je arapski lider. Iako Katar ima kralja, čitav emirat diše kao kraljica-majka, šeika Moza bint Al Naser koja je za svoju zemlju uradila više nego sve dosadašnje vlade. Zahvaljujući njoj žene nisu samo skinule veo nego i na državnom univerzitetu svake godine diplomira preko 800 djevojaka i tek stotinjak muškaraca. Žena je dobila svoje mjesto, i to ključno mjesto u državi pa i šefovska mjesta zahvaljujući kraljici.

I šetalište pored mora, najbolji je dokaz ženske moći. Na čak sedam kilometara dugoj stazi mogu se vidjeti samo žene koje leže na travi i šetaju, pa čak i u sred noći kada je muškarcima zabranjen ulazak u park. Doha je najsigurniji grad na svijetu.

Kultura je mnogo važna u Dohi, a ljubitelji klasične muzike uživaju u filharmoniji koja se nalazi u koncertnoj dvorani koja ima atmosferu iz 19. vijeka. A posjetioci najviše uživaju u kulturnom selu, koje je takođe osmislila kraljica Moza, tu se nalaze lijepe plaže, amfiteatar sa hiljadu mijesta i kino dvorana, restorani. A najdominantniji u kompleksu je spomenik koji je posvećen ženi.

Posjeta Kataru ne može proći bez odlaska u Muzej islamske umjetnosti gdje se možete diviti turskim mozaicima, rezbarijama iz Damaska, perzijskim tepisima i arhitekturi kubiste Peija koji je izgradio hodnih u stilu minareta iz Samare.

Skupi i brzi automobili su omiljena zabava muškaraca. Pored automobila, vole i lov na sokolove te odlazak u rezervat jednoroga, bijeli oriks sa dva roga koi je inspiracija za bajke. Oriks je nacionalni simbol, a najviše ih ima u Al Mahi utočištu koje se nalazi u blizini Dohe.

A za kraj ovog imaginarnog puta u Katar, i hrana je vrhunska jer u Dohi su zaposleni samo najbolji kuhari iz cijelog svijeta. Recimo losos iz Švicarske ili ipak masline iz Tunisa, ili sir iz Grčke možete kupiti u svakom momentu. Svaki obrok u Kataru je pravo slavlje, a dobra vina se piju na svakom mjestu. A opet Katar je zemlja koja ima najmanje debelih ljudi, u ovoj zemlji svi uživaju, muškarci u ekstremnim sportovima, a žene u dobroj odjeći.

Lapsus band oduševio zeničku publiku

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box