Zemlja kojoj korona ne predstavlja problem: Koncerti, parade i normalan život

586d8e61ab0bcca579dc12873a2a87f5

Dok vlade diljem svijeta razmišljaju o novim mjerama i paketima za borbu protiv COVID-19, ostrvska zemlja Tajvan o tome uopće ne razmišlja.

Prema svim dostupnim podacima, ovdje se život odvija normalno – bez straha. Evo razloga zašto je ovo jedna od najuspješnijih zemalja svijeta u borbi protiv koronavirusa.

Opaka bolest se ovdje nije širila od aprila mjeseca među lokalnim stanovništvom, a prije desetak dana su uvezli pet novih slučajeva koje su jako brzo stavili pod kontrolu, testovima, karantinom, kontaktima i svim drugim mjerama prevencije.

Tajvan je 21. januara prijavio prvi slučaj zaraze, samo dan nakon što je prvi slučaj potvrđen u SAD-u. Od tada – ovdje je registrovano manje od 600 slučajeva. Radnje, tržni centri, barovi i koncertne dvorane su otvorene, a u njihovoj javnosti uopće nema zabrinutosti zbog ove najveće pošasti današnjice.

Mediji diljem svijeta Tajvan opisuju kao “post-COVID” zemlju. Da, mjere se poštuju, postoje – ali među ljudima uopće nema zabrinutosti.

Datum je bio 8. august kada je lokalna zvijezda Eric Chou održao koncet u Taipei Areni pred 10.000 ljudi. Unutar dvorane teško da se mogla držati distanca i ovo na prvu zvuči kao “plodno tlo za transmisiju koronavirusa”.

Od tada, do danas, niti jedan slučaj lokalne zaraze nije zabilježen. Tačnije, posljednji lokalni slučaj zaraze registrovan je 12. aprila.

Ova zemlja ima 24 miliona stanovnika, i gustoću naseljenosti od 671 osobe po kvadratnom kilometru. Ako gledate ove parametre, teško je zamisliti da se kod njih virus ne širi.

Tajvan to objašnjava ovako:

– snažna prevencija i svijest kod lokalnog stanovništva;
– proaktivno vodstvo države;
– priprema.

N1