Zemlje Evropske unije smanjile upotrebu plina za 20 posto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Potrošnja prirodnog plina u Evropskoj uniji pala je za petinu u mjesecima pred zimu u usporedbi s istim razdobljem prethodnih pet godina, podaci su Eurostata.

Tokom ljeta zemlje EU-a obvezale su se dobrovoljno smanjiti svoju upotrebu prirodnog plina za 15 posto između 1. augusta 2022. i 31. marta 2023. godine u pokušaju da popune skladišta plina prije zime i prebrode hladnu sezonu nakon što je Rusija zatvorila glavni plinovod za blok.

Foto: Eurostat

Foto: Eurostat

Cilj se temelji na najgorem scenariju koji je izračunala Evropska komisija prema kojem Rusija potpuno prekida opskrbu plinom uoči ili tokom neuobičajeno hladne zime.

Većina zemalja EU-a bila je uspješna, pokazuju podaci Eurostata objavljeni u utorak.

Osamnaest zemalja premašilo je cilj s padom potrošnje u Finskoj za 52,7 posto u razdoblju od augusta do novembra u poređenju s prosječnom potrošnjom plina za iste mjesece između 2017. i 2021. godine. Latvija i Litvanija također su zabilježile smanjenje od 40 posto.

Foto: Eurostat

Foto: Eurostat

Šest država članica EU-a, Portugal, Češka, Španija, Irska, Slovačka i Malta, nije uspjelo postići cilj s tim da su posljednje dvije zapravo povećale potrošnju plina za 2,6 posto odnosno 7,1 posto. Uštedama je bez sumnje pridonijela i blaga jesen.

Vlade su također postavile planove za smanjenje potrošnje energije, pozivajući ljude da drže grijanje na ili ispod 19 stepeni i klimatizaciju iznad srednjih 20 stepeni, plin je vodeći izvor za grijanje u EU-u, a također se koristi za proizvodnju električne energije.

Također su, gdje god je to bilo moguće, prešli na alternativna goriva i odgodili postupno gašenje nuklearne energije ili zatvaranje elektrana na ugljen.

Kako bi se uhvatio u koštac s vrtoglavim porastom računa za energiju, Unija je u međuvremenu odobrila nekoliko mjera uključujući platformu za zajedničku kupovinu kako bi povećala veličinu tržišta i u ponedjeljak dala zeleno svjetlo za ograničenje cijena plina.

Privremena gornja granica, koja će stupiti na snagu sredinom februara, vjerojatno neće ublažiti pritisak na građane i poduzeća EU-a ove zime, nego je umjesto toga usmjerena na to da blok može nabaviti potrebnu energiju po pristupačnim cijenama prije sljedeće zimske sezone, prenosi Euronews.