Zemlje koje su zabranile društvene mreže

Zemlje koje su zabranile društvene mreže

Turska, koja je tokom marta blokirala Twitter i YouTube pošto turski premijer Redžep Tajip Erdogan smatra da te platforme “podrivaju bezbjednost države”, nije jedina zemlja u svijetu koja se okomila na društvene mreže, pošto su takvu mjeru primijenili, između ostalih, i Kina, Iran, Pakistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Poslije objavljivanja tajnih snimaka koji su kompromitovali vlast, Erdogan je 21. marta naredio da bude blokiran Twitter, a šest dana kasnije i YouYube, čime se Turska pridružila listi zemalja koje su odlučile da blokiraju pristup nekim zapadnim društvenim mrežama, navodi francuski list “Le Monde”.

Tako je i Kina, piše list, poslije pogubnih pobuna ujgurske zajednice 2009. godine, blokirala Facebook, Twitter i YouTube, ali više od 129 miliona Kineza svakodnevno koriste Veibo, platformu sa opcijama sličnim onim kakvim raspolaže Twitter, a koju kineski režim dozvoljava.

Iran u velikoj mjeri blokira pristup Facebooku, Twitteru i YouTubu otkako je 2009. godine Mahmud Ahmadinežad ponovo izabran za predsjednika, navodi pariski dnevnik, uz podsjećanje da je i Pakistan blokirao Youtube 2012. godine, u vrijeme nereda koji su uslijedili nakon prikazivanja jednog antiislamskog filma.

U Sjevernoj Koreji je Internet pod strogom kontrolom, o čemu govori i izvještaj Reportera bez granica pod naslovom “Sjeverna Koreja, neprijatelj Interneta”.

Slična situacija je i u Eritreji, gdje je YouTube pod blokadom, a Internet pod kontrolom države, prema izvještaju nekoliko organizacija koje brane slobodu izražavanja, među kojima je i “Freedom House”.

I druge zemlje su u prošlosti, tokom više dana, mjeseci ili godina, blokirale pristup građana Facebooku, YouTubu i Twitteru, i to iz suštinski političkih razloga, a među njima su Bangladeš, Sirija, Tadžikistan i Bjelorusija. U većini slučajeva, te blokade komplikuju, ali ne ometaju u potpunosti pristup stanovništva sajtovima, zahvaljujući tehnikama zaobilaženja zabrana, zaključuje francuski list.

Cafe.ba