Žena mu se javila preko Facebooka, obećala udaju pa ga opljačkala

facebook ilustracija pixsell
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Hrvatska policija je objavila priču iz Dubrovnika o čovjeku koji je opljačkan jer je nasjeo na internetsku prevaru.

Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj prijavljen je slučaj romantične prevare, kako je naziva policija, kada se krajem januara prošle godine 57-godišnjem muškarcu preko društvene mreže javila ženska osoba koja se predstavila kao državljanka Amerike koja se trenutno nalazi u Siriji s ocem, koji je tu vojno angažiran.

Komunikacija se uskoro intenzivirala i postala romantična, piše dalje policija, nakon čega je ženska osoba najavila svoj dolazak u Republiku Hrvatsku kako bi ozakonili svoju vezu. Uskoro je javila da joj je otac u ratu smrtno stradao i ostavio novčani iznos od 200 hiljada dolara koje ona želi donijeti u RH i staviti na račun 57-godišnjaka, na što je on pristao.

Onda su opisali kako je došlo do prevare i pljačke.

“Nakon toga ženska osoba prebacuje komunikaciju na navodnog agenta koji će donijeti novac u RH, a koji od 57-godišnjaka u dva navrata traži uplatu novca za carinske takse kako bi uspješno unio novac u RH, na što 57-godišnjak pristaje i u dva navrata uplaćuje ukupno 4.650,00 eura.

Kada je od njega zatraženo da i treći put uplati novac u istu svrhu, oštećeni muškarac je shvatio da je prevaren nakon čega je policiji prijavio cijeli slučaj”, dodaju.

“Navedeni slučaj je samo jedan od primjera sve češćih internet prijevara kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, stoga još jednom želimo upozoriti građane da kibernetički kriminalci koriste vrlo profinjene trikove i obećanja kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne informacijske podatke.

Taktike koje pri tom koriste su sve inovativnije i jako ih je teško otkriti. Od pretvaranja da su voditelji vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu ili da preko njih možete ostvariti laku zaradu”, dodaje se.