Žene danas masovno dijele fotografije bez grudnjaka, imaju dobar razlog

grudnjak pixabay ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Širom svijeta žene obilježavaju današnji dan nenošenjem grudnjaka kako bi se podsjetile na preventivni samopregled dojki koji pomaže rano dijagnostifikovanje raka dojke.

Svjetski dan bez grudnjaka počeo je da se obilježava 2011. godine. Svrha je podizanje svijesti djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovnih odlazaka na preglede.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsjetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

ČITAJ JOŠ:  Policija u Manchesteru termo kamerama locirala korona zabavu na kojoj je bilo 200 ljudi

Najbolje je samopregled napraviti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata.

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne ljekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. “gustim” dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

ČITAJ JOŠ:  Kristijan Golubović bez dlake na jeziku: Otkrio da li ulazi u “Zadrugu 4”

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 oboljelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

GODISNJICA
MARKETING