Portal 072info

Žene i djevojčice s invaliditetom nasilje najčešće trpe u porodici

Registra o nasilju nad ženama i djevojčicama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini nema, ali osobe koje rade s njima tvrde da je nasilje prisutno.

Ono se najčešće dešava u porodici.

Da bi ih zaštitili i pokazali kako prepoznati i prijaviti nasilje Udruženje za unapređenje i kulturu življenja ”Bonaventura” iz Sarajeva počelo je s realizacijom Projekta ”Žene i djevojčice s invaliditetom imaju pravo na život bez nasilja” koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjednica Udruženja Jasminka Susmel novinarima u Sarajevu je, pred početak četvoromjesečnog projekta, kazala da osobe s invaliditetom, posebno djevočice i žene svakako imaju velikih problema, a koje nasilje čini nepodnošljivim.

– Zlostavljači su uglavnom osobe koje skrbe o ženama i djevojčicama s invaliditetom, nerijetko su to roditelji ili najbliža rodbina, ali i osobe koje su proglašene kao skrbnici – istakla je Susmel.

Projekt će rezultirati nizom preporuka koje će biti upućene na adrese ustanova koje mogu pomoći ženama i djevojčicama s invaliditetom koje trpe nasilje.

Potpredsjednica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić koja vodi klub slijepih žena kaže da su edukacija i psihološka pomoć najvažniji.

– Takvim osobama se mora kazati šta je nasilje i da to ne moraju preživljavati, te im pomoći da ga prijave – rekla je Okić.

Prvi trening održan je u Sarajevu, a osim žena i djevojčica s invaliditetom prisustvovali su i članovi udruženja koja brinu o njima i njihovim pravima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box