Portal 072info

Žene hrču jednako često i glasno kao i muškarci, ali to ne žele priznati

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novo istraživanje koje su proveli istraživači s Medicinskog centra Ben-Gurionovog Univeriteta u Izraelu pokazalo je da žene hrču jednako često i jednako glasno kao i muškarci, ali to ne žele priznati. U istraživanju koje je objavljeno u magazinu Journal of Clinical Sleep Medicine učestvovalo je 1.913 odraslih osoba za koje se vjeruje da boluju od poremećaja spavanja.

“Otkrili smo da, iako nema razlike u intenzitetu hrkanja, žene imaju tendenciju potcijeniti činjenicu da i one hrču i potcijeniti glasnoću svog hrkanja”, rekao je Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovom Univerzitetu u Izraelu i jedan od autora studije.

Učesnici istraživanja, prosječne starosti oko 49 godina, su prije spavanja popunili upitnik o tome šta misle koliko često i glasno hrču. Intenzitet hrkanja je bio ocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i veoma snažan više od 60 decibela. Rezultati istraživanja pokazali su da žene hrču jednako često i jednako glasno kao i muškarci.

Međutim, 28 posto žena je prije ispitivanja reklo da ne hrču, a ispostavilo se da ne hrče samo njih 9 posto. S druge strane, samo 6,5 posto muškaraca reklo je da ne hrče prije ispitivanja, a u stvarnosti nije hrkalo njih 3,5 posto.

Dr. Ryan Soose, stručnjak za spavanje koji nije učestvovao u ovom istraživanju, rekao je da se moramo odmaknuti od tradicionalnih stereotipa dodajući kako mnogi misle da je hrkanje problem pretilih, sredovječnih muškaraca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 39
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija