Žene koje će naslijediti kraljevski tron

plava pla
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

ostaje, pravilo je i kraljevske porodice. Stariji članovi ulažu velike napore da se monarhija održi. Još u prošlom stoljeću evropske kraljevine i kneževine su imale zakon prema kojem su nasljedno pravo imala muška djeca. Tako su muška djeca, bez obzira na to da li su bila prvorođena ili mlađa, nasljeđivala tron. No, to se promijenilo, i sada žene imaju pravo na sve, pa čak i na kraljevsku titulu. Apsolutna primogenitura znači da prvorođeno dijete bez obzira na spol može biti nasljednik krune. Pogledajte koje žene će u budućnosti vladati svojim zemljama.

Princeza Elisabeth od Belgije

Belgijska princeza Elisabeth najstarije je dijete kralja Philippea i kraljice Mathilde i prva u redu za prijestolje koje je zauzeo njen otac, kralj Philippe. Princeza već uveliko trenira kako bi postala sljedeća kraljica, pohađajući istu vojnu školu kao i njen otac, a priredila je rođendansku proslavu povodom punoljetstva prikladnu za kraljicu, kojoj su prisustvovali članovi porodice, političari i 80 tinejdžera. Elisabeth je održala govor emitiran putem nacionalne televizije. Ako se Elisabeth uspne na prijestolje, kako se očekuje, postat će prva belgijska kraljica regentka. Novi sukcesijski akt koji je u Belgiji uveo apsolutnu primogenituru stupio je na snagu 10 godina prije njenog rođenja 1991. godine. Princeza Elisabeth ima troje mlađe braće i sestara.

Nizozemska princeza Catharina Amalia

Kraljevina Nizozemska prilično je nova, osnovana je početkom 1800-ih. Najstarija od tri sestre, kćerka kralja Williama-Alexandera, princeza Catharina-Amalia nosi naziv Princess of Orange, tradicionalni naslov prijestolonasljednika. Princeza je odgojena u spoznaji da će jednog dana gotovo sigurno biti kraljica, nakon abdikacije svoje bake kraljice Beatrix 2013. godine, a nedavno je otkriveno da će primati državna sredstva od ove godine.

Princeza Ingrid Alexandra od Norveške

Još jedna kreatorica historije, princeza Ingrid postat će druga norveška kraljica ikad kad se popne na prijestolje nakon svog oca, prijestolonasljednika Haakona. Prva kraljica bila je Margareta u 15. vijeku, pa bi to bio popriličan podvig. Njena majka, prijestolonasljednica Mette-Marit, ima starijeg sina po imenu Marius Borg Hoiby iz prethodne veze koji nije dio nasljedne linije Monarhije.

Princeza Charlotte od Cambridgea

Nesumnjivo ste upoznati s mladim budućim nasljednikom britanskog prijestolja, preslatkim princem Georgeom. Trenutno je treći u nasljednom nizu nakon što njegova prabaka, kraljica Elizabetha II, više ne bude glavna. Ispred njega su njegov djed, princ Charles i njegov otac, princ William, vojvoda od Cambridgea. Sljedeći su na redu, nakon njega, njegova mlađa braća i sestre, princeza Charlotte i princ Louis. Princeza Charlotte svoje mjesto u nizu nasljeđivanja duguje pravilu iz 2013., koje sada omogućava da kruna pređe na ženu čak i ako postoji mlađi sin. Njihov rođak, Archie Mountbatten-Windsor, sedmi je po redu. Iako se Archiejev otac, princ Harry, isključio iz službenih kraljevskih dužnosti, on i njegov sin i dalje su navedeni u nasljednom nizu.